Volledig scherm
Tomassen Duck-To in Ermelo. © Google Streetview

41 fouten bij slachten eenden in Ermelo

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vorig jaar bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo tijdens 188 controles 41 overtredingen geconstateerd. De inspectie pakt het bedrijf daar ook voor aan.

Animal Rights stelde deze week dat bij de slachterij onder andere levende eenden bij het afval zijn gevonden en dat met een bot mes is geslacht. Directeur Gert Jan Tomassen reageerde daar heftig op; dat zou niet waar zijn.

Levende eenden in afval

Maar het klopt wel. In de inspectierapporten van de NVWA over de periode van januari tot en met oktober 2017 is onder andere terug te vinden dat inspecteurs drie nog levende eenden in de afvalbak zagen liggen, dat eenden niet altijd volledig zijn verdoofd als de halsslagader wordt doorgesneden, dat de ventilatie soms niet voldoende is zodat de dieren lijden aan hittestress en dat eenden soms aan één poot worden opgehangen aan de slachtlijn.

Veel andere overtredingen hebben geen directe relatie met het welbevinden van levende eenden.

Boetes

De overtredingen zijn bekend, aldus woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA. De instantie heeft een 'interventiebeleid', waarin de verschillende stappen staan aangegeven, zoals waarschuwingen en boetes. In welk stadium de situatie met de slachterij zit, kan De Jonge op dit moment niet precies aangeven. ,,Maar we controleren bedrijven niet voor niets. Als we overtredingen constateren nemen we maatregelen.''

De schokkende filmbeelden van Animal Rights, waarbij met eenden werd gegooid, zijn niet gemaakt bij de slachterij in Ermelo, maar bij eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. De NVWA gaat naar aanleiding van deze beelden nader onderzoek doen op de drie bedrijven.

Veluwe