Volledig scherm
Tomassen Duck-To in Ermelo.

Animal Rights opent aanval op eendenslachterij uit Ermelo

Animal Rights wil dat de gemeente Ermelo optreedt tegen eendenslachterij Tomassen Duck-To. Volgens de dierenrechtenorganisatie slacht het bedrijf meer eenden dan is toegestaan.

,,Volgens de vergunning die in 2002 is verleend, mag Tomassen maximaal 24.000 eenden per dag slachten", vertelt Jessica Smits van Animal Rights. ,,Maar naar wij hebben begrepen is de productie van het bedrijf flink opgeschroefd sinds de overname van concurrent VSE uit Harderwijk."

Vergunning

Quote

Zeker is dat Tomassen Duck-To de regels overtreedt.

Jessica Smits, Animal Rights

Om wat voor aantallen het gaat, weet Smits niet. ,,Maar zeker is dat Tomassen Duck-To de regels overtreedt zoals die zijn vastgelegd in de vergunning." De dierenorganisatie heeft daarom een verzoek tot handhaving ingediend bij de gemeente Ermelo. ,,We hebben nog geen reactie ontvangen."

Overigens steekt Tomassen Duck-To niet onder stoelen of banken dat de productie is gestegen. In een brief aan de gemeenteraad gaf directeur Gertjan Tomassen dat ook ruiterlijk toe. Hij deed dat nadat omwonenden hadden geklaagd over de toegenomen stankoverlast.

Actie

Maar volgens Animal Rights handelt Tomassen Duck-To dus in strijd met de regels en moet de gemeente actie ondernemen. ,,Het liefste zouden we zien dat de eendenslachterij in z'n geheel verdwijnt", aldus Smits. ,,Maar dit is een stap in goede richting."

Tomassen Duck-To is niet bepaald geliefd bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie bracht vorig jaar een onderzoek naar buiten waaruit zou blijken dat het bedrijf een broertje dood heeft aan dierenwelzijn. ,,Sindsdien zitten we Tomassen Duck-Top op de huid", erkent Smits.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe