Tomassen Duck-To in Ermelo.
Volledig scherm
Tomassen Duck-To in Ermelo.

Animal Rights opent aanval op eendenslachterij uit Ermelo

Animal Rights wil dat de gemeente Ermelo optreedt tegen eendenslachterij Tomassen Duck-To. Volgens de dierenrechtenorganisatie slacht het bedrijf meer eenden dan is toegestaan.

,,Volgens de vergunning die in 2002 is verleend, mag Tomassen maximaal 24.000 eenden per dag slachten", vertelt Jessica Smits van Animal Rights. ,,Maar naar wij hebben begrepen is de productie van het bedrijf flink opgeschroefd sinds de overname van concurrent VSE uit Harderwijk."

Vergunning

Quote

Zeker is dat Tomassen Duck-To de regels overtreedt.

Jessica Smits, Animal Rights

Om wat voor aantallen het gaat, weet Smits niet. ,,Maar zeker is dat Tomassen Duck-To de regels overtreedt zoals die zijn vastgelegd in de vergunning." De dierenorganisatie heeft daarom een verzoek tot handhaving ingediend bij de gemeente Ermelo. ,,We hebben nog geen reactie ontvangen."

Overigens steekt Tomassen Duck-To niet onder stoelen of banken dat de productie is gestegen. In een brief aan de gemeenteraad gaf directeur Gertjan Tomassen dat ook ruiterlijk toe. Hij deed dat nadat omwonenden hadden geklaagd over de toegenomen stankoverlast.

Actie

Maar volgens Animal Rights handelt Tomassen Duck-To dus in strijd met de regels en moet de gemeente actie ondernemen. ,,Het liefste zouden we zien dat de eendenslachterij in z'n geheel verdwijnt", aldus Smits. ,,Maar dit is een stap in goede richting."

Tomassen Duck-To is niet bepaald geliefd bij Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie bracht vorig jaar een onderzoek naar buiten waaruit zou blijken dat het bedrijf een broertje dood heeft aan dierenwelzijn. ,,Sindsdien zitten we Tomassen Duck-Top op de huid", erkent Smits.

  1. Optimisme kleeft aan eigenzinnige docent Lucelle Comvalius: ‘Kijk een aap, hoorde ik. Ik moest keihard lachen’
    PREMIUM
    Interview

    Optimisme kleeft aan eigenzinni­ge docent Lucelle Comvalius: ‘Kijk een aap, hoorde ik. Ik moest keihard lachen’

    Ze was al docent van het jaar en nu is ze ook ambassadeur van een nieuwe landelijke campagne voor werken in het onderwijs. Na vijf minuten in haar gezelschap snap je waarom. Lucelle Comvalius (46), docent maatschappijleer op het Groevenbeek in Ermelo is één brok passie voor haar vak en de lach is op haar gezicht gebeiteld. Zelfs als ze - zoals laatst - voor aap wordt uitgemaakt op straat.

Veluwe