Volledig scherm

Bedrijven Strand Horst de dupe van onderzoek naar hotel

Door het natuuronderzoek rond de plannen voor een hotel bij Strand Horst dreigt opnieuw vertraging voor de verbouwing van de bestaande restaurants in het gebied. ,,Het was bijna zover dat we konden beginnen.''

De eigenaren van de twee restaurants bij Strand Horst zijn geschrokken van het bericht in de Stentor dat de gemeente Ermelo alsnog een zogenoemde milieu-effect-rapportage uit laat voeren voor het gebied. Dat gaat minstens een half jaar extra kosten. ,,We zijn al acht jaar bezig'', zegt Ernst Smink van Bellini's Pizza & Pasta. Hij wil zijn zaak uitbreiden en vernieuwen, net als de naastgelegen Wok Inn. ,,En nu gaat het weer langer duren.''

Aanleiding voor het onderzoek is het plan van Bert van den Brink om een flink hotel neer te zetten bij Strand Horst. Daar wordt al langere tijd over gesproken en volgende maand zou de gemeenteraad instemmen met het plan. Een onderzoek naar de gevolgen voor de natuur leek niet nodig te zijn, volgens wethouder Jan van Eijsen. Maar na kritiek van natuurorganisaties en om juridische procedures te voorkomen heeft de gemeente op het laatste moment besloten toch zo'n onderzoek te laten doen. 

Loskoppelen

Met adviseur Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpbureau pleit Smink ervoor hun plannen los te koppelen van het initiatief van Van den Brink. Volgens Verhoef was eerder al duidelijk dat er geen bezwaren bestaan tegen uitbreiding van de twee restaurants.

Maar omdat ook de verschillende ontwikkelingen door de gemeente zijn verwerkt in een bestemmingsplan voor het hele gebied krijgen Bellini's en Wok Inn nu te maken met dezelfde vertraging.

,,Nu moeten we maar afwachten wat het onderzoek oplevert en misschien komt er nog wel meer vertraging uit voort'', vreest Smink, ,, terwijl het onderzoek om het hotel gaat en niet om ons. Wij vragen het college en de gemeenteraad mee te denken om het plan te splitsen, zodat de bestaande bedrijven wel door kunnen. Keur dat van ons nu goed.''

Volgens de natuurorganisaties zouden vooral de grote karekiet en de roerdomp onder druk komen te staan door de versterking van de recreatie bij Strand Horst, terwijl het Rijk die vogels juist meer ruimte wil bieden.

  1. Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Proef voor meer inentingen Noord Veluwe: Vaccinatie gemist? Haal hem dan alsnog!

    Je vaccinatie halen die je beschermt tegen infectieziekten? Dat kan je maar beter wél doen. Hoewel stafarts jeugdgezondheid Marjolein van der Laan van GGD Noord- en Oost-Gelderland ieders keuze respecteert, hoopt ze toch de vaccinatiegraad in haar werkgebied te verhogen. Een proef in zes gemeenten op de Noord Veluwe is een van de maatregelen. Van der Laan: ,,Alle jongeren die zijn opgeroepen voor de meningokokkenvaccinatie, krijgen de mogelijkheid andere gemiste vaccinaties alsnog te krijgen.”

Veluwe