Volledig scherm
Tijdens onze vakantie op de Veluwe zagen we deze zwijnen met jongen. Heel bijzonder deze zo in het wild te zien. © Hans Stam

CDA legt wild onder de loep

ERMELO - Het CDA Ermelo vraagt aandacht voor het wild. Herten, zwijnen en dassen zijn een onderdeel van de toeristische trekpleister de Veluwe, maar ook een probleem voor agrariërs en de verkeersveiligheid. Langs de wegen in het bosgebied van Ermelo en in de tuinen zijn de sporen van de wilde zwijnen zichtbaar.

Ook zijn er in Ermelo en in de regio veel aanrijdingen met wild. Vanaf begin van dit jaar zijn er 400 aanrijdingen gemeld.

De agrariërs ondervinden veel last en schade van het wild. Herten eten maïs en vervuilen de graslanden, waardoor de koeien er niet meer willen grazen. Dassen geven op hun beurt overlast door de grote burchten die ze graven.

Voor het CDA Ermelo reden om verschillende belanghebbenden uit te nodigen en hierover van gedachten te wisselen. Vertegenwoordigers van de CDA-fracties van Ermelo, Nunspeet en de Gelderse Provinciale Staten, maar ook ambtenaren en wethouder van de gemeente Ermelo, beheerders van Landgoed Leuvenum, Faunabeheer en jagers en Gelders Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk waren aanwezig. Van Dijk heeft zich een beeld gevormd van de problematiek en de diverse belangen. Dit wordt meegenomen in provinciaal en mogelijk landelijk beleid.

Initiatiefnemer Dick te Brake van CDA Ermelo is voorstander van 'maatwerk' voor het gebied rondom Leuvenum. De gemeente Ermelo komt hierover met een notitie naar de gemeenteraad.

Veluwe