Volledig scherm
Bij de herdenking van Market Garden worden 800 parachutisten van verschillende nationaliteiten gedropt boven het Houtdorperveld in Ermelo. © Kevin Hagens

Dropping parachutisten herdenking
Market Garden nog onzeker door weer

Het is nog maar de vraag of woensdag 800 parachutisten vanuit een vliegtuig op het Houtdorperveld in Ermelo kunnen worden gedropt om de militaire operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

Regen is geen enkel probleem voor de luchtmobiele brigade, maar vanaf windkracht vier en bewolking lager dan vijfhonderd meter is springen uitgesloten. Kapitein Edwin Terlouw laat weten dat de weersverwachting niet gunstig is, maar dat per uur wordt bekeken wat de situatie is. ,,Al is er maar een half uur een gat in het wolkendek, dan kunnen we al springen."

Een eigen meterologische dienst houdt de weersituatie in de gaten. ,,We hebben de vliegtuigen in de wacht staan", zegt Frank Jussen. ,,Binnen een half uur kunnen we met zes vliegtuigen daar zijn die in totaal per keer 240 parachutisten kunnen droppen."

Mocht de dropping niet doorgaan, dan komt het publiek nog niet voor niks. In verband met het 25-jarig bestaan van de luchtmobiele brigade zijn er demonstraties, helikopters, een klimtoren en vliegsimulator aanwezig. Het programma is van 10.00 uur tot 14.00 uur. 

Veluwe