Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Pedro Sluiter

Ermelo kleurt donkerrood: plots relatief veel doden door corona

In Ermelo zijn in de afgelopen twee weken relatief veel inwoners overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM vandaag naar buiten bracht. Het gaat omgerekend om drie tot zes personen in de Veluwse gemeente met ruim 25.000 inwoners. 

Het gaat om COVID-19 patiënten van wie het overlijden in de afgelopen twee weken bij de GGD is gemeld. Op de kaart van Nederland is Ermelo met dat aantal een donkerrode vlek. Alleen in Maastricht zijn verhoudingsgewijs evenveel inwoners in dezelfde periode aan het coronavirus overleden. Uit meer dan de helft van Nederland kreeg het RIVM ‘geen meldingen’ binnen, zoals uit coronabrandhaard Nunspeet. Wat dat betekent is onduidelijk.

‘Geen gekke afwijkingen’

Hoe komt het dat het sterftecijfer in Ermelo plots zo hoog is? Dat blijft onduidelijk. De oorzaak ligt niet in de verzorgingstehuizen, meldt Ard Kleijer. De bestuurder van Zorggroep Noordwest-Veluwe zegt: ,,Ik zie geen gekke afwijkingen vergeleken met Harderwijk, Putten en Nunspeet. Ook qua overlijdens. In Ermelo waren in de afgelopen week wel verdenkingen van corona-besmettingen, maar de testen waren negatief. Het lijkt bij ons de goede kant op te gaan.’’

Sinds de uitbraak van het virus, midden maart, zijn in Ermelo tussen de dertien en twintig inwoners overleden, blijkt uit de RIVM-cijfers.

Veluwe