Zoon en schoondochter bezoeken hun moeder bij het het verpleeghuis Henriëtte van Heemstra, voor blinden en slechtzienden in Ermelo.
Volledig scherm
Zoon en schoondochter bezoeken hun moeder bij het het verpleeghuis Henriëtte van Heemstra, voor blinden en slechtzienden in Ermelo. © Bartiméus

Extra geluidsvolume in bezoekersruimte bij Bartiméus in Ermelo

Blindeninstituut Bartiméus in Ermelo beschikt sinds maandag over een ‘coronaproof’ bezoekersruimte voor de bejaarde bewoners van het verpleeghuis Henriëtte van Heemstra.

Via de speciale bezoekersruimte kunnen de bewoners hun familie en verwanten in een veilige omgeving weer ontmoeten. De tijdelijke bezoekersruimte bestaat uit een speciaal aangepaste portakabin. Midden in de verplaatsbare unit is een wand van plexiglas geplaatst, aan de ene kant zit de bewoner, aan de andere kant de bezoeker.

De eerste bewoonster mocht deze ruimte met haar familie voor het eerst in gebruik nemen. Bij deze feestelijke opening waren ook Jopie Nooren (raad van bestuur van Bartiméus) en Joeke van der Mei (directeur Bartiméus Fonds) aanwezig.

Extra uitdaging

,,Onze portakabin is geen nieuw idee, je ziet hem al meer’’, stelt pr-man Dirk van Gemert van Bartiméus. ,,Maar voor mensen met een visuele beperking hebben we bij Bartiméus met een extra uitdaging te maken omdat onze bewoners slechtziend of blind zijn en daarbij soms ook nog hardhorend of bijna doof.’’

Geluid

 Hoe krijg je dan toch het gevoel van nabijheid van het bezoek? De manier waarop je omgaat met het geluid is daarbij belangrijk. ,,Wij hebben de portakabin zo aangepast dat het geluid optimaal is. Het volume kunnen we heel hard zetten, zodat zelfs slechthorende mensen hun bezoekers goed kunnen verstaan.’’

De portokabin blijft voorlopig beschikbaar voor alle 48 bewoners van het verpleeghuis Henriëtte van Heemstra. ,,Hij blijft staan totdat de restricties voor bezoek aan ons verpleeghuis zijn opgeheven’’, zegt de woordvoerder.

Veluwe