Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat een 46-jarige man de komende vijf jaar uit de buurt moet blijven van zijn ouders uit Ermelo, die hij eerder mishandelde. © ANP

Gewelddadige zoon moet vijf jaar uit buurt van angstige, Ermelose ouders blijven

Een 46-jarige man moet de komende vijf jaar uit de buurt blijven van zijn ouders in Ermelo. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald.

Behalve het contact- en locatieverbod voor de man die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, legden de rechters de man een gevangenisstraf op van 120 dagen waarvan 59 dagen voorwaardelijk voor het mishandelen en bedreigen van zijn 80-jarige vader in november 2018.

‘Was jij maar dood’

De zoon heeft een lang strafblad met bedreigingen, mishandelingen en vernielingen, allemaal gericht op zijn ouders. Het vermoeden bestaat dat hij een psychotische stoornis heeft. Die dag in november vorig jaar kwam de zoon weer eens bij zijn ouders aan de deur. Hij greep zijn vader vast, duwde hem hard tegen de muur en riep ‘was jij maar dood’.

‘Nu is het moment dat ik door mijn gestoorde zoon word vermoord’, ging door de vader heen. Hij heeft een pacemaker en werd met benauwdheidsklachten afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar bleek hij al gauw weer in orde te zijn.

Panic-button

De ouders zijn dusdanig bang voor hun zoon dat ze twee weken geleden niet naar de strafzitting durfden te komen. Ze hebben inmiddels thuis gepantserd glas en een alarmknop voor het geval hun kind weer aan de deur komt.

De zoon was ook niet op de zitting. Hij zit volgens zijn raadsman in India. Hij bracht 61 dagen door in voorlopige hechtenis. De opgelegde straf leidt hem dus niet meer de cel in.

Veluwe