Volledig scherm
PREMIUM
Aan vier stranden van Strand Horst in Ermelo werd een te hoge concentratie poepbacterie gemeten, dus doet de provincie Gelderland een waarschuwing uit. © Bram van de Biezen

Illegale lozingen plezierboten in de Randmeren ramp voor badgasten

Er moet op de Randmeren meer gecontroleerd worden op illegale lozingen van afvalwater door pleziervaartuigen, zegt eigenaar Leisurelands van Strand Horst en Strand Nulde.

Vier dagen lang zijn vier stranden ten noorden en ten zuiden van jachthaven Strand Horst bij Ermelo niet te gebruiken geweest voor zwemmers, nadat  op vrijdag 9 augustus de bacterie  ‘intestinale enterococcen’ werd aangetroffen in het water van het Wolderwijd en het Nuldernauw. De poepbacterie was voor de provincie Gelderland reden waarschuwingsborden te plaatsen bij de stranden. Dinsdag worden de borden weer worden weggehaald, nu een tweede meting heeft uitgewezen dat de concentraties poepbacterie niet meer boven de norm zitten, meldt woordvoerder Tim van den Brink van de provincie Gelderland maandagavond.

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe