Volledig scherm
© Thinkstock

Inzage stukken is niet genoeg, Ermelo moet ze van hoogste rechter opsturen

DEN HAAG/ERMELO De gemeente Ermelo moet alsnog alle informatie over wachtgelden van Ermelose oud-wethouders moeten opsturen naar Rotterdammer R. Tunderman.

Alleen ter inzage is niet voldoende.

Dit besliste de Raad van State vandaag. Het rechtscollege vindt ook dat de gemeente Ermelo Tunderman ten onrechte beschuldigt van misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur. Ermelo moet de Rotterdammer, die naar eigen zeggen onderzoeker is, enkele honderden euro's proceskosten vergoeden.

In 2013 vroeg Tunderman de gemeente om informatie over wachtgelden van oud-wethouders. Hij deed dit verzoek bij veel gemeenten in Nederland. Ermelo gaf hem gedeeltelijk de gevraagde informatie en later de rest. Daar was wel een rechtszaak van Maasstadbewoner voor nodig.

De gemeente meldde de Rotterdammer dat hij de stukken zoals ieder ander kon inzien op het gemeentehuis in Ermelo. De man wilde echter alles opgestuurd hebben.

De Raad van State besliste dat Ermelo binnen twee weken aan dit verzoek moet voldoen. De gemeente vindt het nogal flauw van Tunderman dat hij een rechtszaak bij de Raad van State heeft aangespannen alleen maar om de stukken opgestuurd te krijgen. "Een telefoontje en we hadden het gedaan'', zei een vertegenwoordiger van de gemeente.

Het gaat om de wachtgelden van de oud- wethouders E. van Beek, E. van de Berg, D. Brons, R. van Eijk, E. Kuiper, P. Meijer, G. Roelofsen, A. Strijbos en R. Vliek en D. de Vries.

Veluwe