Volledig scherm
Kasteel Groot Horloo in Ermelo. © Ruben Schipper

Kasteel Horloo in Ermelo maakt kans op geldprijs

Woonproject De Horster Brinken in Ermelo - in de volksmond beter bekend als Groot Horloo - maakt kans op de prijs voor het meest aansprekende landschap van Gelderland. Daarmee maakt het project kans op twee prijzen van 10.000 euro.

De Horster Brinken is een van de vijftien potentiële winnaars van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2018. Het gaat om landschappen die in de loop der tijd een opmerkelijke verandering hebben ondergaan. In totaal werden 24 projecten aangemeld, waar nu een zogeheten shortlist uit is gekozen. In november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Stoere uitstraling

De Horster Brinken heeft een opmerkelijke voorgeschiedenis. De gemeente Ermelo had plannen om op deze grond, grenzend aan de A28, een nieuw bedrijventerrein te realiseren. Maar de aanwezigheid van dassenburchten maakten dat onmogelijk: het moest een woonproject worden met een geheel eigen uitstraling. Gemeente, provincie, ontwikkelaar HBC en bouwer Vos & Teeuwissen kwamen uiteindelijk met een totaalplan voor dit 140 hectare grote gebied. Op de Horloserug moest een woonproject met een stoere, middeleeuwse uitstraling komen.

De grote woontoren Groot Horloo werd het beeldbepalende middelpunt van het project. Hier een fraaie toegangspoort en twee binnenpleinen met fonteinen. Maar ook alle nieuwe bebouwing hier omheen werd zo ontworpen dat het samenhang vertoont. Tegelijkertijd werd rekening gehouden met de aanwezigheid van dassen.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft nu vijftien aansprekende landschappen genomineerd. Gedeputeerde Josan Meijers maakt op 22 november de door de vakjury en publieksjury gekozen prijswinnaars bekend tijdens de manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Stemmen

De vakjury staat onder voorzitterschap van Jan Terlouw. Voor de Publieksprijs kunnen Gelderlanders tot en met 9 november hun stem op een van de vijftien genomineerden uitbrengen. Dat moeten ze dan doen op het forum Maak Gelderland Mooier (www.gelderland.nl/gprk).

Zowel de winnaar van de Publieksprijs als de winnaar van de juryprijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro.

Veluwe