Volledig scherm
PREMIUM
In Ermelo stuit een hoogbouwplan op verzet van de buurt. Wethouder Klappe is vóór hoogbouw. © Rob Voss

Kerktoren niet langer heilig als blikvanger van het dorp: ‘Een heel lastig dilemma’

Hoe lang is de kerktoren nog het hoogste punt van het dorp? In de strijd tegen woningnood schieten diverse gemeenten de lucht in. In Ermelo stuit zo’n hoogbouwplan op verzet van de buurt en dat thema gaat in meer dorpen spelen, voorspellen deskundigen. ,,Hoogbouw is straks de enige oplossing. Ja, ook in dorpen.’’ Of zijn torenhoge flats slechts prestige-objecten?

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk een kar met paard, een slagerij J. van der Ven...’ Bijna iedereen kent Wim Sonnevelds tekst over een doorsnee dorpje. De kar met paard, de slagerij... Ze zijn allang verdwenen uit veel dorpen. Maar de kerktoren fungeert nog onvermoeid als hét dorpse herkenningspunt. Hoe lang nog?

  1. Woningzoekende jeugd uit Ermelo gluurt bij buren in Nijkerk: ‘Dit willen wij ook!’
    PREMIUM
    video

    Woningzoe­ken­de jeugd uit Ermelo gluurt bij buren in Nijkerk: ‘Dit willen wij ook!’

    De woningnood onder jongeren is een hot issue in Ermelo en de zoektocht naar geschikte plekken voor tijdelijke woningen in welke vorm dan ook is druk gaande. In Nijkerk staat al sinds de herfst een wijkje met 28 zogenaamde opstapwoningen. In het exemplaar van Judith van der Burg kregen drie woningzoekende jongeren uit Ermelo een gastvrije rondleiding. Groen van jaloezie keerden ze terug.

Veluwe