Volledig scherm
Het zicht is beperkt op oudejaarsavond. Op de A28 bij Ermelo waren meerdere voertuigen betrokken bij een kettingbotsing. © Damian Ruitenga

Kettingbotsing met zeker 8 auto's en een vrachtwagen: A28 bij Ermelo dicht

updateOp de A28 bij Ermelo is aan het begin van de avond een ongeluk gebeurd met acht of negen auto’s en een vrachtwagen.  Één auto vloog bij het ongeluk in brand. De A28 ging na de kettingbotsing  in de rijrichting Amersfoort op slot.

Het ongeluk vond tegen 18.20 uur plaats op de snelweg, in de rijrichting Amersfoort. Volgens een politiewoordvoerder waren ‘acht á negen auto’s en een vrachtwagen bij de kettingbotsing betrokken’. De oorzaak van het ongeluk is onbekend, evenals het aantal gewonden. Bij de kettingbotsing vatte één auto vlam. De auto die in brand vloog is door de brandweer geblust.

Omleiding

Rijkswaterstaat heeft de A28 afgesloten voor hulpverlening en bergingswerkzaamheden. Zij stelde voor het overige verkeer een omleiding in. Weggebruikers die vanuit Zwolle naar Amersfoort moeten, worden geadviseerd bij knooppunt Hattemerbroek de A50 en daarna de A1 bij Apeldoorn te nemen.

Tussen afrit Ermelo en Nijkerk ontstond na de crash al snel zes kilometer file. De vertraging was een kwartier.  In de tegenovergestelde rijrichting staat een kijkersfile van zo’n vijf kilometer. De vertraging is daar zo’n vijf minuten.

Gladheid

Op de A32 bij Akkrum ging de snelweg vanavond ook dicht na een kettingbotsing. Rijkswaterstaat waarschuwde eerder op de dag al voor dichte mist en gladheid in de avonduren. Op meerdere plekken in Oost-Nederland zijn de strooiwagens al strooiwagens de weg op gestuurd.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe