Het leegstaande woonzorgcentrum De Dillenburg in Ermelo wordt ingericht als noodhospitaal.
Volledig scherm
Het leegstaande woonzorgcentrum De Dillenburg in Ermelo wordt ingericht als noodhospitaal. © Zorggroep Noordwest Veluwe

Leegstaand woonzorgcentrum Ermelo wordt ingericht als noodhospitaal

Het leegstaande woonzorgcentrum De Dillenburg in Ermelo wordt deze week ingericht voor de opvang van patiënten uit het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, dat met een dreigend beddentekort kampt door de coronacrisis.

Het gaat om opvang van mensen die bij ziekenhuis St Jansdal werden opgenomen voor een mogelijke coronabesmetting, maar die negatief getest zijn op het coronavirus. Ze hebben dus geen corona. In eerste instantie denkt Zorggroep Noordwest Veluwe aan het inrichten van een afdeling met 36 bedden. Indien nodig kan de capaciteit volgende week worden uitgebouwd tot 60 bedden.

Voorzitter van het corona-crisisteam van Zorggroep Noordwest Veluwe Ard Kleijer: ,,Ziekenhuis St Jansdal heeft ons benaderd, want het verwacht door de coronacrisis op korte termijn een stijging van het aantal patiënten. We hebben vandaag overleg gehad, waarbij ook WZU uit Nunspeet vertegenwoordigd was. Afgesproken is dat De Bunterhoek in Nunspeet wordt ingericht met 20 bedden voor patiënten van St Jansdal en dat De Dillenburg eerst 36 bedden inricht en daarna, indien nodig, nog eens 24 bedden erbij.’’

Team samenstellen

Volgens Kleijer worden in De Dillenburg en De Bunterhoek mensen opgevangen die herstellende zijn. ,,Ze hebben geen intensive carezorg nodig. We gaan de verpleging van deze patiënten zelf doen. Een team van twee verpleegkundigen, een locatiemanager en iemand van de facilitaire dienst gaan nu De Dillenburg inrichten en personeel werven. Verplegend en verzorgend personeel gaan we vinden via het landelijke netwerk extrahandenvoordezorg, waar al 10.000 oud-medewerkers uit de zorg zich hebben aangemeld. Dit zijn vooral mensen die al met pensioen zijn, artsen en verpleegkundigen en hun hulp hebben aangeboden.’’

Daarnaast kijkt Zorggroep Noordwest Veluwe of bij het revalidatiecentrum Klimop in Harderwijk één verdieping met 20 kamers kan worden  vrijgemaakt, voor de eerste noodopvang. De eerste patiënten in De Dillenburg worden begin volgende week verwacht. Het bejaardenhuis werd in januari ontruimd, de bewoners verhuisden naar het vlakbij gelegen nieuwgebouwde woonzorgcentrum Kroondomein. De Dillenburg staat op de nominatie gesloopt te worden. ,,Maar het is met relatief weinig kosten opnieuw in te richten nu er een acuut beddenprobleem dreigt te ontstaan,’’ vindt manager Kleijer.

Veluwe