Mee op de lesvrachtwagen: ‘Het is voor velen toch een soort jongensdroom’

VideoVrachtwagenchauffeurs hebben de banen voor het uitkiezen. Het tekort in de regio is zo groot dat er bij sommigen, waaronder Rijschool Van Buuren in Ermelo, Zwolle en Lelystad, een baangarantie geldt. De Stentor wil het wel eens uitproberen en rijdt (mee) met de lestruck van Beert van den Berg.

,,Zo, dat is effetjes een paar meter de lucht in hè?’’ Een grote grijns verschijnt op het gezicht van instructeur Beert van den Berg, die op de bijrijdersstoel van zijn lestruck toekijkt. ,,Nou, haal hem maar van de handrem. Je voet mag naar het gaspedaal.’’ De spanning in de cabine van de tonnen wegende DAF-truck, waar vier personen in passen, is inmiddels om te snijden. ,,Heel goed. En rij nu maar héél voorzichtig weg!’’ Met schokkende bewegingen komt de lesvrachtwagen op het industrieterrein in Ermelo op gang. Langzaam. Als een slak. ,,En dan nu de poort uit. De bocht ruim nemen graag!’’

  1. Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’
    PREMIUM

    Veluwe is de bakermat van kamperen in Nederland: ‘In het begin werden tentjes zomaar ergens opgezet’

    Zo’n honderd jaar geleden streken de eerste kampeerders neer op de Veluwe. Campings bestonden in die tijd nog niet, dus werd de tent - of wat daarvoor moest doorgaan - opgezet in een willekeurig stuk bos of op het land van een welwillende boer. ,,Je kunt de Veluwe gerust de bakermat van het kamperen in Nederland noemen’’, zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB.

Veluwe