Zo ziet ‘vertical farming’ bij Protifarm eruit.
Volledig scherm
Zo ziet ‘vertical farming’ bij Protifarm eruit. © Protifarm

Miljoenen voor insectenbedrijf Protifarm in Ermelo

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL gaat miljoenen investeren in het Ermelose bedrijf Protifarm, pionier in de ‘insectenindustrie’.  Het bedrijf verwerkt de larven van de buffalokever tot ingrediënten die in voeding worden gebruikt. 

Het geld moet ervoor zorgen dat het bedrijf verder kan groeien en internationaal voorop in deze markt kan blijven lopen . En zo zitten we straks misschien allemaal wel met een bord insecten aan de eettafel. 

Grote voordelen

Insecten zijn misschien niet meteen wat je voor je ziet als je denkt aan een delicatesse. Toch is deze nieuwe landbouwsector in opkomst. Insecten eten heeft namelijk grote voordelen, vergeleken met de dierlijke eiwitten waar wij aan gewend zijn, zoals die van kip, vis, rund en varken. Insecten gebruiken maar een fractie van de ruimte en het voedsel die nodig zijn voor veeteelt. De CO2-uitstoot is beperkt. En bij de kweek van insecten is minder sprake van dierenleed. Al met al is deze ontwikkeling met het oog op bevolkingsgroei, milieu en klimaat, volgens het Ermelose Protifarm een hele belangrijke. 

Hamburgers gemaakt van kevers

Steeds meer bedrijven zien voordelen in de insectenmarkt. Het Ermelose bedrijf levert bijvoorbeeld aan Bld Foods, een bedrijf dat hamburgers gemaakt van insecten op de markt heeft gebracht. Plumento maakt verschillende soorten pasta’s met de ingrediënten die Protifarm levert en het Deense Wholi Food maakt eiwitrepen en -shakes van de kevers.

Miljoenen 

Hoeveel geld er precies in het bedrijf wordt gepompt, wil CEO Tom Mohrmann van Protifarm niet zeggen. ,,Maar gaat u uit van vele miljoenen. Er wordt geïnvesteerd in het machinepark, de automatisering en verder onderzoek.’’ Oost NL investeert in de regionale economie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland. Zij hoopt op die manier de groei van ondernemers te versnellen. 

Protifarm levert nu aan verscheidene Europese landen, waarbij de Duitse markt voorop loopt. Met het geld van Oost NL wil Protifarm graag met haar insecten naar Noord-Amerika en een aantal Aziatische landen. Mohrmann: ,,We zien daar groot potentieel voor onze innovatieve ingrediëntenlijn.’’ 

Veluwe