Volledig scherm
Waar de minima hun extraatje van honderd euro aan uit geven, is aan hun zelf. Daar wil Progressief Ermelo zich niet mee bemoeien. © eigen foto

Minima Ermelo kunnen rekenen op extraatje van 100 euro

De minima in Ermelo kunnen eind dit jaar op een extraatje van honderd euro rekenen. Progressief Ermelo dient hiervoor tijdens de raadsvergadering van donderdag een voorstel in. Op voorhand hebben CDA en ChristenUnie hun steun toegezegd, waardoor een meerderheid van de raadsstemmen al is beklonken. 

Het is het vijfde jaar op rij dat Progressief Ermelo met een dergelijk voorstel komt. Andere jaren ging het om 75 euro, nu kan dat bedrag wel hoger meent de partij. ,,Er ligt zo veel overheidsgeld op de plank. Dat moet je niet oppotten; het geld moet rollen. Toen het sociaal domein onder de verantwoordelijkheid van de gemeente kwam, is men voorzichtig geweest. Nu het allemaal erg blijkt mee te vallen is er een ruime pot en moet de gemeente niet te verlegen zijn om het uit te geven."

In 2015 kregen ruim vijfhonderd personen het extraatje uit het voorstel van Progressief Ermelo dat vorig jaar op raadsbrede steun kon rekenen. Alex Kleijnen, raadslid van de lokale partij, gaat er vanuit dat dit aantal nu hoger uitkomt. 

Nieuwe grens

Quote

Met de honderd euro kunnen mensen iets doen wat anders niet mogelijk is.

Alex Kleijnen, raadslid Progressief Ermelo

In voorgaande jaren werd de doelgroep beperkt tot huishoudens die niet meer dan 110 procent van het minimuminkomen tot hun beschikking hebben. Dit jaar wordt die grens verhoogd naar 120 procent. Het voorstel voorziet in honderd euro voor elke persoon uit dat huishouden. Progressief Ermelo laat weten dat in Ermelo rond de 825 huishoudens moeten rondkomen van  een bijstandsuitkering.

Draak

Kleijnen beseft dat met het extraatje het armoedeprobleem niet kan worden opgelost. ,,Armoede is een meerkoppige draak die vele oorzaken kan hebben. Met de honderd euro kunnen mensen iets doen wat anders niet mogelijk is. Waar ze het geld aan uitgeven is aan hun zelf. Daar gaan wij ons niet mee bemoeien."

Hoewel het voorstel van Progressief Ermelo voor een financieel extraatje al jaren door de raad gedragen wordt, heeft het nog geen structurele basis gekregen. Kleijnen hoopt dat daar verandering in komt als eind dit jaar de uitvoeringsnota Armoedebeleid door burgemeester en wethouders wordt voorgelegd. 

Veluwe