Volledig scherm

Nieuwe therapie met buddyhonden in Ermelo

ERMELO - Kinder - en jeugdtherapeut Caren van Rietschoten (49) opent zaterdag haar nieuwe therapiepraktijk aan De la Reystraat in Ermelo. De therapeut onderscheidt zich door haar bijzondere aanpak en samen met haar buddyhonden Matu (6) en Pio (3) levert zij maatwerk.

De golden retrievers Matu en Pio werken graag voor hun baas maar dat wil niet zeggen dat het doetjes van honden zijn. "Nee zeker niet. Er moet pit in een hond zitten en ze moeten natuurlijk gedrag vertonen", stelt Van Rietschoten. Zij heeft zich naast haar reguliere therapie gespecialiseerd in therapie met honden. "Honden reageren op stemming en lichaamshouding, kinderen met een aandoening in het autistisch spectrum maken bijvoorbeeld soms beter met een hond dan met een mens contact."

Resultaten
Samen met de hond leert een kind nieuwe vaardigheden aan, of kan een kind met faalangst daar een positieve stap in maken. Door haar werk als therapeut heeft Van Rietschoten ervaring met beschadigde, misbruikte of getraumatiseerde kinderen en ziet zij de resultaten die geboekt worden in de sessies samen met haar honden. De nieuwe praktijkruimte is dan ook kind en hondvriendelijk ingericht. "Hier is de leeshoek, kinderen kunnen lekker onderuit en lezen dan voor aan de honden. En dat is dan bijvoorbeeld iets wat ze in de klas niet durven", wijst Van Rietschoten.

Gedragsregels
Net als de honden, moeten de kinderen ook gedragsregels, en het daarbij behorende respect voor de hond leren. "Het is niet zo dat ik de honden direct met de kinderen confronteer. Eerst praat ik met ze, het liefst terwijl ze gewoon zitten te spelen. Dan komt er één hond bij en vraag ik het kind de hond te observeren. Hoe ziet hij eruit, wat doet hij en hoe reageert hij op handelingen van het kind", legt ze uit. Zelf vindt zij het heel bijzonder dat, met name autistische kinderen juist een heel goede band met de hond opbouwen. ,,Het lijkt wel of ze elkaars taal begrijpen en dat uit zich heel subtiel. "

Veel werk
Ondanks alle goede resultaten, zal de therapeut nooit het advies geven een hond aan te schaffen. Omdat het beste contact gelegd wordt in de basis, wanneer de hond nog een pup is en dan is het zeker twee jaar investeren in de toekomst en dat is heel veel werk. ,,Ik heb mijn honden zelf opgevoed en aangeleerd, ze begrijpen heel veel. Maar het zijn geen circushonden. Een pootje geven? Dat heb ik ze niet geleerd", aldus de therapeut.

www.buddytherapie.nl

Veluwe