Volledig scherm
Fragment uit de undercovervideo van Animal Rights. © Animal Rights

NVWA onderzoekt misstanden eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar de eendenfokkerijen waar dierenmishandelingen zijn vastgesteld, laat een woordvoerster weten.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht schokkende beelden naar buiten van dierenmartelingen bij eendenbedrijven in Epe, Dalfsen en Putten. ,,Wij hebben de akelige beelden gezien, hoe eenden als voorwerpen in kratten worden gegooid. We nemen dit serieus. Wij gaan in ons onderzoek vooral kijken naar het vangen en laden van de eenden'', aldus de zegsvrouw. De dieren mogen hierbij niet lijden en geen letsel oplopen.

Nog geen boete

De betreffende eendenfokkerijen kunnen volgens de NVWA nu nog niet worden beboet. Om maatregelen te kunnen nemen moet de toezichthouder de misstanden zelf vaststellen.

Op de beelden van Animal Rights, die met een verborgen camera zijn gemaakt, is onder meer te zien hoe eenden worden doodgetrapt en dat de dieren hardhandig bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

  1. Woningzoekende jeugd uit Ermelo gluurt bij buren in Nijkerk: ‘Dit willen wij ook!’
    PREMIUM
    video

    Woningzoe­ken­de jeugd uit Ermelo gluurt bij buren in Nijkerk: ‘Dit willen wij ook!’

    De woningnood onder jongeren is een hot issue in Ermelo en de zoektocht naar geschikte plekken voor tijdelijke woningen in welke vorm dan ook is druk gaande. In Nijkerk staat al sinds de herfst een wijkje met 28 zogenaamde opstapwoningen. In het exemplaar van Judith van der Burg kregen drie woningzoekende jongeren uit Ermelo een gastvrije rondleiding. Groen van jaloezie keerden ze terug.

Veluwe