Volledig scherm
Het jonge duo dat terechtstaat werd uiteindelijk enkele uren na de overval op de Albert Heijn in Vianen aangehouden. © Raymond de Jong

OM: poedelnaakt gearresteerd overvallersduo uit Ermelo en Voorst maakte duizenden euro’s buit

Het jonge overvallersduo dat vorig jaar poedelnaakt uit een hotelbed in Vianen werd geplukt, blijkt ruim vijfduizend euro buitgemaakt te hebben. De 17-jarige jongen uit Voorst en de 18-jarige vrouw uit Ermelo staan deze week terecht voor een serie van vijf overvallen. 

De aanhouding van het tweetal vond plaats nadat in Vianen aan de Lijnbaan op vrijdag 2 november de lokale Albert Heijn was overvallen. De verdachte bedreigde daar het personeel met een mes. De jongen wist nog te ontkomen aan omstanders die hem probeerden te grijpen. Maar enkele uren later was er geen ontkomen meer aan, toen hij aan de hand van zijn verspreide signalement werd herkend.

Bij de politie kwamen tips binnen dat de dader mogelijk in een hotel in Vianen zou zijn. Daar bleek de jongen inderdaad aanwezig in het Van der Valk hotel. Een arrestatieteam trof hem en de 18-jarige vrouw onder een deken in een hotelbed aan en verdenkt hen, gelet op de handelswijze met een mes, ook van betrokkenheid bij vier andere overvallen op supermarkten in het land.

Openbaar vervoer 

De overvallen werden vorig jaar tussen 23 en 30 oktober gepleegd in Hilversum, Bussum, Den Dolder en Nijkerk, naast de overval in Vianen. Het lijkt erop dat de verdachten reisden met het openbaar vervoer, want de getroffen supermarkten liggen allemaal dichtbij een treinstation, of vlakbij een bushalte.

De 18-jarige Ermelose werd in eerste instantie door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij twee van de overvallen. Vrijdag staat zij terecht voor een rol bij drie zaken: In Den Dolder, Nijkerk en Vianen. Bij deze zaken werd ruim 3.500 euro buitgemaakt.  Haar advocaat Malou Hoekzema wil op voorhand weinig kwijt over de zaak tegen haar meerderjarige cliënt. 

De vrouw is op vrije voeten, in tegenstelling tot de minderjarige medeverdachte, bevestigt zijn advocaat Mildred Helmers. Ook zij wil op voorhand niets kwijt over de zaak, waarin haar cliënt de hoofdverdachte is. De zaken tegen de twee verdachten worden deze week los van elkaar behandeld door de rechtbank in Utrecht.

  1. Handtekening is mooiste beloning voor jonge figurant bij opnames paardenfilm van Britt Dekker in Ermelo
    PREMIUM
    video

    Handteke­ning is mooiste beloning voor jonge figurant bij opnames paarden­film van Britt Dekker in Ermelo

    Stil zijn, wachten, aanwijzingen opvolgen en je ogen uitkijken. Dat is zo ongeveer de rol van een figurant. In een van de rijhallen van het hippisch centrum van de KNHS zitten er deze dinsdag zo'n tweehonderd op de tribune. Ze kijken hoe presentatrice en YouTubster Britt Dekker op haar paard George haar rondjes rijdt voor de lens van de camera. Ermelo is een paar dagen het decor voor haar nieuwe film Whitestar.

Veluwe