Volledig scherm
Op initiatief van CDA, ChristenUnie en SGP komt er een rioolonderzoek naar drugsgebruik in Ermelo. © Marco van den Berg

Onderzoek naar drugsgebruik in Ermelo gaat tot in het riool

Er komt een uitgebreid onderzoek naar drugsgebruik in de gemeente Ermelo, waarbij ook in het riool wordt gekeken. Tijdens de raadsvergadering dienden de  fracties CDA, ChristenUnie en SGP daarvoor een motie in. Samen hebben zij een meerderheid. Het onderzoek volgt op 'steeds meer signalen' over toenemend drugsgebruik.

Niet alleen moet in het riool worden gezocht naar sporen van drugs, maar ook is een onderzoek nodig bij maatschappelijke organisaties die regelmatig te maken krijgen met drugsgebruikers. De drie fracties denken aan partijen als UWOON, Welzijn Ermelo, GGD, Tactus, school Groevenbeek en Groot Emaus. Daarbij is ook betere voorlichting nodig richting tieners én hun ouders over de gevaren van drugs.

Drugs in Putten

Ermelo gaat proberen het onderzoek samen met Putten uit te voeren. Dat is op verzoek van CDA, ChristenUnie en SGP. Samenwerken zou de kosten - 19.000 euro voor een rioolonderzoek - enigszins kunnen beperken. Bovendien hebben beide gemeenten met dezelfde rioolafvoer te maken; wie wil meten hoeveel 'Ermelose drugs' er in het rioolwater zit, moet eerst het aandeel van Putten daar vanaf aftrekken. 

Kritiek

Er klonk tijdens de raadsvergadering ook veel kritiek op het voorstel. Volgens René Arts van Progressief Ermelo zijn de resultaten van een rioolonderzoek bij voorbaat omstreden. Het gezaghebbende Trimbos Instituut raadt dit soort testen af. Ook de gemeente Nijkerk, die als eerste zo'n onderzoek liet uitvoeren, zou achteraf geconstateerd hebben dat de resultaten weinig toevoegen, vertelde wethouder Laurens Klappe. 

Maar ChristenUnie, CDA en SGP vinden het onderzoek toch de moeite waard om meer inzicht te krijgen in de problematiek. ,,Pas als we weten wat er speelt, kunnen we als gemeente ons beleid beter afstemmen,'' schrijven ze in een gezamenlijke persverklaring.

Instelling

Volgens CDA-raadslid Erik van der Weide leven er bij veel Ermelose organisaties zorgen over drugsgebruik. Ook het gebruik onder kwetsbare mensen die op een instelling verblijven. Volgens Van der Weide is dat vaak heel schrijnend.  Raadslid Folkje Spoelstra van de ChristenUnie vindt het belangrijk dat ouders worden bereikt en raadslid Frans Snoek van de SGP wil drugsdeals en drugsafval op schoolpleinen terugdringen. 

Veluwe