Volledig scherm
De Raad van State stelt dat de gemeente Ermelo niet langer moet wachten. © ANP

Raad van State dwingt Ermelo tot actie in palletconflict Ten Hove

De gemeente Ermelo moet van de Raad van State opnieuw bekijken of ze alsnog handhavend moet optreden tegen de illegale palletopslag bij timmer- en palletbedrijf Ten Hove.

In een definitieve uitspraak veegt de Raad woensdag de handelswijze van de gemeente Ermelo van tafel. De gemeente stelt dat handhaven Ten Hove groot financieel nadeel zal opleveren. ’s Lands hoogste bestuursrechtscollege stelt vast dat de gemeente tot nu toe alleen heeft gekeken naar het financiële belang van het palletbedrijf en niet naar de belangen van de naastgelegen camping. Die heeft last van de herrie van de palletopslag en het vrachtwagenverkeer. 

Haalbaarheidsonderzoek

Eerder droeg de rechtbank de gemeente op om alsnog handhavend op te treden. Maar daar zag Ermelo van af. Die is bezig met een zogenoemd haalbaarheidsonderzoek voor een betere invulling van de Haspelse Strook. De gemeente wilde de uitkomsten van dat onderzoek afwachten om daarna te beslissen om of de opslag alsnog te legaliseren, of Ten Hove te dwingen de opslag te ontruimen. De Raad van State vindt dat te lang duren. Bovendien bestaat er grote twijfel of de uitbreiding van Ten Hove op die kwetsbare plek wel valt te legaliseren in een bestemmingsplan. Mogelijk zal het bedrijf op termijn moeten verhuizen en plaats maken voor recreatie- en natuurontwikkeling in de strook. De gemeente is nu weer aan zet.

  1. EigenwijZ in Ermelo: koffie, thee en chocolade, maar dan net een beetje anders
    PREMIUM

    EigenwijZ in Ermelo: koffie, thee en chocolade, maar dan net een beetje anders

    Haar baan in de zorg zegde Machteld van de Kamp (44) er voor op. Haar partner Richard Spiekstra (50) deed hetzelfde bij de Sligro. En waarvoor? Om hun droom van een eigen winkel in Ermelo te verwezenlijken. In de Stationstraat openen ze zaterdag EigenwijZ, een speciaalzaak voor koffie, thee en chocolade. Machteld ziet de opening met vertrouwen tegemoet: ,,De planning is strak, het gaat gewoon afkomen, daar heb ik geen buikpijn van.”

Veluwe