Volledig scherm
Het brandende chalet op vakantiepark De Strokel in Ermelo waar het stoffelijk overschot van Ton Kuijf werd gevonden © AD

Rechter wil geen reconstructie in zaak Ermelose chaletmoord

ERMELO - Er komt geen reconstructie van de Ermelose chaletmoord. Ook wordt geen extra bloedonderzoek verricht. Dat heeft de rechter besloten na verzoeken van hoofdverdachte Janet S. in de geruchtmakende zaak, waarbij in maart 2014 de 58-jarige Amersfoorter Ton Kuijf met een hakbijl om het leven werd gebracht.

De zakenman zou naar de Veluwe zijn gekomen om betaalde seks te hebben. Nadat hij werd vermoord, op een vakantiepark bij Ermelo, werd de chalet waarin hij de dood vond in brand gestoken. Hoofdverdachte is de Kampense Janet S. Op 31 oktober drong haar haar advocaat op een reconstructie aan, om verklaringen van een andere verdachte eventueel onderuit te kunnen halen. De Kampense, die de bewoonster was van de chalet en in 2004 veroordeeld voor de moord op een Haagse zakenman, zou volgens deze medeverdachte - Youri B. uit Bergen op Zoom - hakkende bewegingen met de bijl hebben gemaakt, terwijl het slachtoffer op de grond lag en niet meer bewoog.

Janet S. wijst juist met een beschuldigende vinger naar Youri B. De rechtbank heeft in een ‘tussenbeslissing’ bepaald dat er ‘geen noodzaak’ is om een reconstructie uit te voeren of tot extra bloedonderzoek over te gaan. Dat betekent dat de rechtszaak, zoals gepland, op 14 november wordt hervat.

In de zaak werden eerder ook Joyce N. uit Kampen en John S. uit Hierden als verdachten aangehouden. Janet S. is van het viertal de enige die nog steeds vast zit. Voorafgaand op de moord op Kuijf was de man volgens justitie waarschijnlijk afgeperst. Dat zou mogelijk met foto’s of filmpjes zijn gebeurd.

Veluwe