Volledig scherm
© DeStentor/ Cees Baars

Steeds vaker ongeval met zwijn op Veluwe

VELUWE - Veluwse zwijnen belanden steeds vaker voor de auto. Sinds 2013 groeit dat aantal jaarlijks, met als voorlopig 'dieptepunt' 2015. Toen waren er 368 aanrijdingen waar zwijnen bij betrokken waren.

Maar ook dit jaar laat opvallend hoge aantallen ongevallen zien: tot en met oktober waren er al 262 aanrijdingen met wilde varkens op de Veluwe. Dat zijn er 43 meer dan in heel 2014.

Dat blijkt uit cijfers die de provincie Gelderland heeft vrijgegeven. Met name op de Noordwest-Veluwe komen veel zwijnen, maar ook edel- en damherten voor de auto. Hoe meer wild er in een gebied woont, hoe vaker een aanrijding, constateert de provincie.

De nieuwe cijfers zijn als bijlage meegestuurd in de beantwoording van vragen van de Gelderse CDA-fractie. Die is bezorgd na de explosieve stijging van het aantal aanrijdingen met zwijnen vorig jaar. Volgens de provincie doen jagers wat ze kunnen om het afschot te behalen. Ook worden steeds vaker borden geplaatst en zwijnen werende bermen aangelegd om iets aan het probleem te doen.

Veluwe