Volledig scherm
Het brandende chalet op vakantiepark De Strokel in Ermelo waar het stoffelijk overschot van Ton Kuijf werd gevonden © AD

Teruglezen | Slachtoffer Ermelose chaletmoord 'moest investeren in hennep'

ZUTPHEN – Maandag begon het proces tegen hoofdverdachte in de Ermelose chaletmoord, Janet S. Verslaggever Michiel Satink was in de rechtszaal en twitterde live over de gebeurtenissen in de rechtbank. Lees onder dit bericht zijn Twitterberichten terug.


Voor de zaak, die maandag aanvatte, heeft de rechtbank in Zutphen acht dagen uitgetrokken. Volgens hoofdverdachte Janet S. (31 uit Kampen) had ze met zakenman Ton Kuijf een gesprek in haar chalet omdat ze wilde dat hij investeerde in een hennepkwekerij in haar woning. Ze leerden elkaar kennen via een sekswebsite waar ze als 'Lotte' bekend stond. In twee maanden tijd hadden ze meer dan 680 keer telefonisch contact en gingen er diverse seksueel getinte whatsapp-berichten heen en weer. Ze leende 2800 euro van hem. Ondanks die vriendschap – ,,seks hebben we nooit gehad'' – gaf ze het telefoonnummer van de man aan medeverdachte Joyce N., want die wilde hem afpersen, zei S. in de zaal. Joyce en Janet zouden een tweede man eerder met een seksfilmpje geprobeerd hebben af te persen.

Brandstichting
De zakenman leende Janet eerst 1100 euro maar wilde dat ze terugbetaalde, blijkt uit sms-berichten. Ze maande hem telkens geduld te hebben. De hoofdverdachte bekende haar rol in het wegmaken van het lijk en de auto van de zakenman en de brandstichting van de chalet. Ze ontkende de man te hebben vermoord.

Bouwplastic
S. is na de afspraak naar Bergen op Zoom gereden. Toen ze daarna weer terug was in het chalet, was de zakenman toegetakeld. S: ,,Ik wil dat beeld niet meer zien’’. Ton lag op de betonnen vloer in het chalet, hij was vastgebonden en in bouwplastic gewikkeld. Hij had wonden in zijn nek, in de lever en in de longen. Vermoedelijk is er met een bijl op hem ingeslagen. Nadat de verwondingen zijn aangebracht is waarschijnlijk de tape pas geplakt rond de hals van het slachtoffer.
Volgens de politie klopt de route van Janet niet. Ze zou in 1 uur 10 minuten van Ermelo naar Belgische grens gereden zijn.

Bloedsporen
Op de beha van S. zijn bloedsporen van Ton aangetroffen. S. droeg deze BH toen ze opgenomen werd in het ziekenhuis. Ook op een joggingbroek en schoenen in de auto van S. zaten bloedsporen van Ton.

Afpersing
In maart 2014 trof de brandweer het ontzielde lichaam van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf in een brandend chalet in Ermelo. Mogelijk was de man slachtoffer van seksuele afpersing. Naast S. staan de komende dagen ook Joyce N. (31) uit Kampen, Dany S. (33) uit Hierden en Youri B. (32) uit Bergen op Zoom terecht. De rechtbank heeft zeven dagen uitgetrokken voor de zaak.

S. is eerder al veroordeeld voor een moord in Den Haag. Ze zit als enige verdachte nog vast. Donderdag wordt bekend welke straf het OM voor ogen heeft voor S.

Appgebruiker? Klik hier om de tweets te zien.

Tweets by michielsatink

  1. Ex verongelukte Chiara (22) uit Ermelo aanvaardt boete na snelwegdrama in Duitsland
    PREMIUM
    VIDEO

    Ex verongeluk­te Chiara (22) uit Ermelo aanvaardt boete na snelwegdra­ma in Duitsland

    Boubkar A. uit Nunspeet heeft ingestemd met een schikking van het Duitse Openbaar Ministerie voor het betalen van een boete van 4800 euro voor het rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol en drugs in de nacht van 13 op 14 april. De Nunspeter was die nacht betrokken bij het snelwegdrama op de A31 bij Bad Bentheim, waarbij de 22-jarige Chiara van Zeijderveld uit Ermelo om het leven kwam.

Veluwe