Volledig scherm
De eiken worden onder de grond geplant, in de parkeergarage van woonzorgcomplex Kroondomein in Ermelo © Zorggroep Noordwest Veluwe

Twee grote eiken onder de grond geplant in parkeergarage Kroondomein Ermelo

Twee eikenbomen van tien meter hoog werden woensdagochtend met een enorme hijskraan getild in de nieuwe ondergrondse parkeergarage die is aangelegd bij het toekomstige woonzorgcomplex Kroondomein aan de Sparrenlaan in Ermelo

De bomen zijn op een bijzondere plek geplant, namelijk onder de grond in de parkeergarage. De toppen van de twee wilgbladige eiken (Quercus phellos) steken door het dak naar buiten. ,,De kronen van de bomen geven een mooi, groen uitzicht aan de nieuwe bewoners,’’ zegt woordvoerder Anita Kiers van Zorggroep Noordwest Veluwe. De bomen kunnen in de toekomst doorgroeien tot 50 centimeter dik.

Planten op dak

 Het idee voor de ondergrondse bomen komt van IAA Architecten, die de parkeergarage heeft ontworpen. Op het schuin aflopende dak komt begroeiing te staan, zodat de parkeergarage overloopt in het naastgelegen bos.

Aanmelden kan nog

Het nieuwe wooncomplex wordt donderdag opgeleverd. Het heeft 76 appartementen, waar ouderen komen te wonen. Ongeveer 50 bewoners van het verderop gelegen bejaardenhuis De Dillenburg gaan in januari hier naartoe verhuizen. De verhuizing van de toekomstige bewoners, die nu deels nog in de Dillenburg wonen, staat gepland op 27 en 28 januari. Daarnaast is er plek voor nieuwe mensen, met een zorgindicatie die op de wachtlijst staan. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven, mits ze een zorgindicatie hebben.

Voor elkaar zorgen

Kroondomein is het eerste gebouw in de nieuwe wijk Oranjepark. Hier komen ook sociale huurwoningen en koopwoningen. De wijk wordt nul-op-de-meter. Ander bijzonder aspect van de wijk is dat de bewoners naar elkaar omkijken door bij elkaar op bezoek te gaan of elkaar te helpen waar mogelijk. Toekomstige kopers en huurders committeren zich aan deze verplichting. De Zorggroep Noordwest Veluwe heeft het initiatief genomen voor dit concept, waarin individualisme plaatsmaakt voor solidariteit en betrokkenheid tussen jong en oud. 

Volledig scherm
De nieuwe eiken van bovenaf gezien op de bodem van de parkeergarage. © Zorggroep Noordwest Veluwe
  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe