Volledig scherm
© ANP

Vogelgriep: ontheffing voor slachtpluimvee en eieren

ERMELO/NUNSPEET - Twee pluimveeslachterijen in Ermelo en Nunspeet kunnen weer aan het werk. Ze liggen in het gebied waar vanwege de vogelgriep een vervoersverbod geldt, maar krijgen een ontheffing. Ook eieren vanuit het afgesloten gebied mogen weer worden vervoerd.

Sinds vrijdag vogelgriep uitbrak op een eendenhouderij in Biddinghuizen, geldt een vervoersverbod voor vee in een cirkel van 10 kilometer. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken versoepelt de maatregelen nu, onder strenge voorwaarden.

Zelfde dag slachten
Omdat eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo en kippenslachter GPS in Nunspeet aan de rand van het afgesloten gebied liggen, mogen zij weer aan het werk. Voorwaarde is dat aangeleverde vogels van buiten het gebied komen en rechtstreeks naar de bedrijven worden vervoerd. Ook moeten de dieren nog dezelfde dag worden geslacht.

Verheugd
Volgens GertJan Tomassen van de Ermelose slachterij is dat toch al gebruikelijk. De directeur reageert verheugd. „We zijn meteen begonnen met de voorbereidingen om woensdagochtend weer te kunnen draaien.”
Vanaf de A28 zijn routes naar de slachthuizen aangewezen, vanuit zowel noordelijke als zuidelijke richting.

Hygiënemaatregelen
Kippenboeren met leghennen in het afgesloten gebied rond Biddinghuizen mogen hun eieren vanaf nu weer transporteren. Wel gelden strenge hygiënemaatregelen en mogen de eieren alleen naar eierpakstation NIVE in Nunspeet worden vervoerd.
De overige vervoersbeperkingen in het getroffen gebied blijven voorlopig van kracht.

Veluwe