Volledig scherm
© ANP XTRA

Voorwaardelijke werkstraf voor ouders die dochtertje ongeoorloofd weghaalden uit pleegzorg Ermelo

De 55-jarige man en 48-jarige vrouw uit Heemskerk die in 2017 hun dochtertje ongeoorloofd meenamen uit Ermelo, hebben dinsdag in de Arnhemse rechtbank een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur gekregen.

Het toen 5-jarige meisje werd op 28 juni 2017 door haar biologische ouders meegenomen bij het schoolplein van de Ireneschool in Ermelo. Haar toenmalige pleegvader was daarvan getuige, hij hoorde haar opeens ‘mama’ roepen waarna hij een auto zag wegrijden met de biologische moeder van het meisje op de bijrijdersstoel.

Belgische camping

Drie dagen later werd het meisje bij haar moeder teruggevonden op een camping in het Belgische plaatsje Retie in de buurt van Antwerpen. De vrouw vertelde aanvankelijk dat haar man erbij was toen ze hun dochter meenamen uit Ermelo, maar stelde die verklaring later bij. Dat het ouderlijk gezag haar was afgenomen, boeide de moeder niet. “Ik mag met haar doen wat ik wil”, zei ze twee weken geleden in de rechtszaal, “het is mijn kind. Ik kan haar zien wanneer het mij uitkomt.”

Toen de aanklager zei dat het meisje niet voor niets uit huis geplaatst was, liepen de biologische ouders scheldend de zaal uit. De officier van justitie had toen 100 uur onvoorwaardelijke werkstraf tegen beide ouders geëist, de rechter maakte er dinsdag voorwaardelijk van, omdat de ouders geen bedoeling hadden om schade aan het kind toe te brengen.

De voorwaardelijke straf wordt door de rechtbank gezien als noodzakelijke waarschuwing om de ouders ervan te doordringen dat ze niet een rechterlijke beslissing over ouderlijk gezag naast zich kunnen neerleggen.

  1. Directeur eendenslachterij Ermelo wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’
    update

    Directeur eenden­slach­te­rij Ermelo wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’

Veluwe