Volledig scherm
Strand Horst in Ermelo. De waarschuwing voor zwemmersjeuk is ingetrokken. © Bram van de Biezen

Waarschuwing zwemmersjeuk Putten, Ermelo, Brummen en Zutphen ingetrokken

De waarschuwing voor zwemmersjeuk is op vier plekken in de provincie Gelderland ingetrokken. Dit gebeurt omdat er de afgelopen periode geen gezondheidsklachten meer gemeld zijn.

De ingetrokken waarschuwing geldt voor het Bronsbergermeer in Zutphen, het Gat van Cortenoever in Brummen, Strand Nulde in Putten en Strand Horst in Ermelo.

De waarschuwingen waren ingesteld nadat er een reeks van klachten bij de provincie waren binnengekomen. Zwemmersjeuk doet zich vooral voor aan het begin van het zwemseizoen en tijdens een periode met veel zon en hogere temperaturen.  

De kans op zwemmersjeuk blijft altijd bestaan, omdat de parasiet van nature voorkomt in oppervlaktewater. De aandoening is vervelend, maar onschuldig. 

Wie een klacht of vraag over zwemwater heeft, kan het provincieloket bellen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur: 026-3599999. Mailen kan naar: provincieloket@gelderland.nl.

 1. Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet
  PREMIUM

  Hoogleraar: Bomenkap is niet oorzaak van het verdwijnen van bos, maar de Natuurwet

  Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen bij de petitie van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en zestig natuurorganisaties om een verbod in te stellen op grootschalige bomenkap, aldus hoogleraar bosecologie en bosbeheer (Wageningen Universiteit) en adviseur bij Staatsbosbeheer Frits Mohren. Dat Staatsbosbeheer haar eigen beleid nu onder een vergrootglas legt, noemt Mohren desondanks ‘verstandig’. ,,Maar de reguliere houtkap is van een heel andere orde van grootte dan nu wordt voorgespiegeld.”
 2. Politie valt drugspand binnen na schietincident tussen familieleden in Ermelo: ‘Agenten stonden met mitrailleurs in de straat’
  PREMIUM
  Video en Update

  Politie valt drugspand binnen na schietinci­dent tussen familiele­den in Ermelo: ‘Agenten stonden met mitrail­leurs in de straat’

  Zwaarbewapende politieagenten zijn al twee dagen actief bij een bedrijfsloods in Ermelo. Gistermiddag werd een inval bij een loods gedaan van het bedrijf Baltex aan de Veldzichtweg. De inval werd gedaan nadat twee familieleden, een man van 82 en een man van 57, ruzie hadden. Daarbij werd de 57-jarige man in zijn been geschoten.

Veluwe