Kadir (tweede van links) maakte een droomtransfer naar Amerika, maar daarna ging alles fout.
Volledig scherm
Kadir (tweede van links) maakte een droomtransfer naar Amerika, maar daarna ging alles fout. © ESL Benelux

Droom Nederlandse esporter valt in duigen door visumproblemen

Op 3 januari maakte de Nederlandse Kadircan ‘Kadir’ Mumcuoğlu een droomtransfer. De 20-jarige League of Legends-speler werd gecontracteerd door Evil Geniuses, een grote Amerikaanse esports-organisatie. Een maand later is echter alles anders en is Kadir alweer terug in Nederland.

Na een maand krijgt Kadir namelijk te horen dat hij geen visum krijgt om in Amerika te blijven en dus ook niet voor Evil Geniuses kan gaan spelen. Dat is uiteraard een grote teleurstelling en een flinke tegenvaller voor zijn carrière: „Ik had voor twee jaar getekend en heb meerdere aanbiedingen van andere teams afgeslagen. Nu zijn overal de competities begonnen en wordt het heel moeilijk om een nieuw team te vinden”, legt Kadir uit.

Kadir zou gaan spelen in het tweede team van Evil Geniuses en was een van de eerste spelers die hiervoor werd gecontracteerd. Het team werd om hem heen gebouwd en alles leek goed te gaan. Hem werd ook verteld dat hij zich geen zorgen moest maken over het visum, want dat zou de organisatie wel regelen. Niets bleek minder waar.

Het slechte nieuws

„De competitie begon bijna en ik had nog steeds geen visum. Toen de Amerikaanse regering vervolgens het hele proces opnieuw startte ging het nog langer duren en kreeg ik mijn twijfels”, licht Kadir toe. „Uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van mijn manager die me vertelde dat het ‘heel erg moeilijk’ werd om nog een visum te regelen en dat mijn contract werd ontbonden.”

Kadir zat er vlak na het nieuws flink doorheen: „Ik ben er twee dagen écht kapot van geweest en als ik eerlijk ben voel me me nog steeds gebroken. De hoeveelheid steun die ik heb gekregen zorgt er wel voor dat ik wil laten zien dat deze tegenslag mij niet klein krijgt en ik juist beter mijn best wil doen om te laten zien dat ik de beste speler van Europa kan zijn.”

Het plan om door te pakken is volgens Kadir simpel: „De inschrijfperiodes zijn wereldwijd gesloten, dus ik kan nu nergens heen. Het enige dat ik kan doen is nu online heel hard mijn best doen en laten zien hoe goed ik ben. Hopelijk word ik dan gescout.”