Thomas Brussen leverde een topprestatie en werd zesde met Nederland op het WK Overwatch.
Volledig scherm
Thomas Brussen leverde een topprestatie en werd zesde met Nederland op het WK Overwatch. © Activision Blizzard, Robert Paul

Eerste Nederlandse Overwatch League-speler Brussen: ‘WK Overwatch heeft mij op de kaart gezet’

Op 8 februari begint de Overwatch League, de hoogste competitie van Overwatch. Thomas Brussen is de eerste Nederlander ooit die mee mag doen. Volgens Brussen is dat vooral te danken aan de zesde plek van het Nederlandse team vorig jaar op het WK: „Zonder onze prestatie daar had ik waarschijnlijk niet in de Overwatch League gespeeld.”

De 19-jarige Thomas Brussen komt uit voor het Amerikaanse team Boston Uprising. Zowel voor als na het WK deed hij mee aan kwalificaties voor de ploeg uit Boston. „Ik hoefde na het wereldkampioenschap nog maar een week try-outs te doen. Het was duidelijk dat ze zich nu expliciet op mij focusten”, aldus Brussen. ,,Een goede prestatie op een groot evenement helpt zoveel.”

Zwakke en sterke punten

Brussen is de enige speler uit het nationale team die meedoet aan de Overwatch League. ,,Ik vind het moeilijk om te zeggen wat mij onderscheidt van de andere Nederlanders. Ik ben wel van rol gewisseld.”

Overwatch kent een rollensysteem, waarbij competitieve spelers zich vaak focussen op maar één rol. „Ik speel nu als tank. Die rol is nou eenmaal minder populair”, aldus Brussen. „Dat heeft bijgedragen aan mijn kans om in de Overwatch League te komen.”

Over zijn zwakke en sterke punten is de Nederlander uitgesproken. „In mijn vorige rol had ik meer mechanische vaardigheden nodig, wat niet mijn kracht is”, zei hij. „Als tank moet je slim zijn en je omgeving in de gaten houden. Slimheid is mijn sterkste eigenschap.”

Overwatch League

Brussen schreef afgelopen november geschiedenis door als eerste Nederlander getekend te worden door een Overwatch League-team. Er zijn twintig teams die elk voor een stad uitkomen. Het merendeel vertegenwoordigt Amerikaanse steden, maar er zijn ook Europese teams zoals London Spitfire en Paris Eternal.

Teams nemen het tegen elkaar op in arena’s over de gehele wereld. Het reguliere seizoen loopt van februari tot augustus, waarna er play-offs zijn en een finale. Met een prijzenpot van vijf miljoen dollar is de Overwatch League één van de grootste esports-competities ter wereld.

De Overwatch League is live te volgen op het officiële YouTube-kanaal. De start is op 8 februari om 19.00 uur. Het team van Brussen speelt de eerste wedstrijd op zondag 9 februari om 21.00 uur Nederlandse tijd.