Verstappen racete afgelopen weekend tegen de absolute wereldtop in het simracen en pakte de winst met 0,001 seconde voorsprong.
Volledig scherm
Verstappen racete afgelopen weekend tegen de absolute wereldtop in het simracen en pakte de winst met 0,001 seconde voorsprong. © AFP

Max Verstappen wint esports-wedstrijd met 0,001 seconde voorsprong

Terwijl Lewis Hamilton zich al drie maanden wereldkampioen mag noemen, bereiden de formule 1-coureurs zich voor op het nieuwe seizoen. Als training reed Max Verstappen dit weekend een kwalificatiewedstrijd in de Porsche Esports Supercup, die hij won met 0,001 seconde voorsprong.

De Red Bull-wagen van Verstappen kon in de garage blijven staan. In plaats daarvan zat hij dit weekend in een digitale Porsche. Simracen, de digitale variant van het echte werk, is inmiddels zo realistisch, op de g-krachten na, dat het de perfecte manier is om buiten het seizoen te trainen. 

Met een minieme voorsprong wist Verstappen zijn achtervolgers voor te blijven. Makkelijk ging dat niet, vooral de Fransman Thibault Cazaubon drong flink aan. Vlak voor de finish wist hij zelfs op miraculeuze zij aan zij te komen. ,,Dat kwam door de slipstream’’, aldus de Nederlander. ,,Hij had ook nog een beetje ‘side draft’ toen hij naast me kwam rijden. Daardoor ging hij nog harder.’’

Het verschil tussen de twee coureurs bleef uiteindelijk 0,001 seconde in het voordeel van Verstappen. Dat is het kleinst mogelijke verschil in iRacing, de game waarin de esportswedstrijd verreden werd.

iRacing en de Porsche Esports Supercup

De racesimulatie van bedrijf iRacing wordt binnen het simracen gezien als één van de meest realistische. De software bootst echte auto’s en circuits na. Het bedrijf sloot eerder contracten met NASCAR en Ferrari en biedt levensechte simrace-evenementen. Om gebruik te maken van de software betalen gebruikers maandelijks een bedrag, vergelijkbaar met Netflix en Videoland.

Het bedrijf organiseert ook haar eigen toernooien in samenwerking met sponsoren. De Porsche Esports Supercup is er daar één van, waarbij alle coureurs in een Porsche 911 GT3 racen. Er valt ook flink geld mee te verdienen. De finale van het toernooi vindt later dit jaar plaats met een prijzenpot van 100.000 dollar.