Porsche richt als eerste grote automerk een eigen esports-team op en rijdt dit weekend de eerste officiële race.
Volledig scherm
Porsche richt als eerste grote automerk een eigen esports-team op en rijdt dit weekend de eerste officiële race. © Porsche

Porsche Nederland eerste met eigen esports-team voor simracen

Porsche Nederland introduceert op 8 februari haar esports-team dat mee gaat doen aan simrace-wedstrijden. De importeur is daarmee het eerste automerk dat zich stort op de digitale variant van racesport.

Volgens PR-manager Jasper Koek van Porsche is de stap naar simracen logisch. „Porsche is al heel lang actief in de autosport. Dat hoort onlosmakelijk bij het merk”, vertelt hij. „Tegelijkertijd zijn esports en simracen booming, met name bij een jonger publiek. Door deze stap hopen wij die grote doelgroep enthousiast te kunnen maken voor autosport.”

Van simracer naar coureur

Volgens Koek liggen simracen en autosport niet ver uit elkaar. „Het is qua precisie en wagenbeheersing hetzelfde”, legt de PR-manager uit. „Het enige verschil zijn de g-krachten. Die heb je niet in een simulatie.”

De overeenkomsten zorgen ervoor dat simracers in potentie een carrière op het circuit kunnen bemachtigen. „Als blijkt dat een simracer zich heel goed ontwikkelt en talent heeft, dan kan die wel eens doorbreken naar het echte werk”, aldus Koek.

De digitale variant van de circuits komen vaak overeen met de echte circuits. „Echt interessant wordt het als een simracer even snel of sneller is dan een coureur”, zegt hij. „Jongens die in de echte Carrera Cup Benelux en Supercup rijden, kunnen laten zien wat ze waard zijn in de sim.”

Porsche gaat voor winst

Het simracen wordt door Porsche niet gezien als iets wat zij erbij doen. „We doen niet mee om iets uit te proberen. We doen mee om te winnen”, zegt Koek. „Onze jongens zijn super gemotiveerd om prijzen binnen te halen.” De ambities van Porsche worden onderstreept door het contracteren van onder andere Maximilian Benecke. De 25-jarige Duitser is meervoudig wereldkampioen simracen en maakt zaterdag zijn debuut voor het team van Porsche Nederland.

Het team is opgezet in samenwerking met Team Redline, een van de bekendste simracing-teams ter wereld. Coureurs zoals Bono Huis zijn ook aangesloten bij Redline. Huis is vijfvoudig wereldkampioen Formula Sim Racing, de digitale variant van Formule 1.

Het team van Porsche komt op 8 februari voor het eerst in actie tijdens de 12 uur van Bathurst. Het evenement is live te volgen via de website van iRacing en begint om 14:00.