Esporters en voetbalsters nemen het tegen elkaar op in de Active Esports Arena.
Volledig scherm
Esporters en voetbalsters nemen het tegen elkaar op in de Active Esports Arena. © PSV Eindhoven

PSV: ‘In de Active Esports Arena komen sporten en gamen samen'

Eindhoven heeft een primeur. In de stad is de Active Esports Arena geopend, waar gamen en sporten samenkomen. PSV is een van de partners van het unieke project. Damian Bott, marketing manager van de voetbalclub, hoopt esporters en gamers te kunnen activeren om meer te bewegen.

In de Active Esports Arena nemen teams van twee het in virtual reality tegen elkaar op. Belangrijk verschil: hier geen controller in je hand om het spel mee te spelen, maar je complete lichaam fungeert als besturing. En dat betekent véél bewegen tijdens een game. „Het doel is om gamers actiever te maken”, aldus Bott. „We investeren met PSV veel in esports, maar de ouders van spelers zien gamen toch vaak als passief. Hiermee laten we zien dat je als gamer of esporter ook actief kunt zijn.”

De arena is de eerste in Nederland, maar volgens Bott zeker niet de laatste. „Onze partner Pillow’s Willow is in gesprek om dit uit te breiden naar grote nationale en internationale clubs”, zegt Bott. „Met PSV hopen we eind dit jaar een grote internationale competitie op te zetten.” De voetbalclub wilt tegen die tijd ook een eigen active esports-team hebben.

Nederlandse ontwikkelaar

In de Active Esports Arena speel je het spel Exodus Burned, dat afkomstig is van de Nederlandse ontwikkelaar Pillow’s Willow. Een wedstrijd bestaat uit acht minigames waarbij je moet rennen, springen, bukken en kruipen.

Volgens Martijn Kragtwijk, developer bij Pillow’s Willow, is veel mogelijk. „Er zijn nu tien tot twintig minigames”, legt hij uit. „In principe kunnen we dit uitbreiden en ook de moeilijkheidsgraad en duur van de spelletjes zijn makkelijk aan te passen.” Pillow’s Willow is drie jaar met het spel bezig geweest, maar veel ontwikkelingstijd zat in het ontwerpen van het pak dat als controller dient.

Het bedrijf is niet geïnteresseerd in traditionele games. „Onze focus is om echt iets anders te doen”, aldus Kragtwijk. ,,We maken in ieder geval geen gewelddadige spellen of een sportspel. Iets unieks creëren is ons doel.”