Collin Dekkers van RKC Waalwijk had zonder de uitdoelpuntenregel de play-offs van de eDivisie wellicht wel gehaald.
Volledig scherm
Collin Dekkers van RKC Waalwijk had zonder de uitdoelpuntenregel de play-offs van de eDivisie wellicht wel gehaald. © eDivisie

RKC grootste slachtoffer van uitgoals in afgelopen eDivisie-seizoen

EdivisieHet nieuwe eDivisie-seizoen begint maandag en dat is een goed moment om nog even terug te blikken op de meest besproken regel van afgelopen seizoen. Uitdoelpunten telden dubbel in het geval van een gelijkspel en na een simpele rekensom blijkt RKC Waalwijk het grootste slachtoffer van die regel te zijn geweest.

Om te beginnen was RKC samen met FC Twente de enige ploeg die het hele seizoen geen enkele keer op basis van uitdoelpunten wist te winnen. FIFA-spelers Bas Quist en Collin Dekkers speelden slechts drie keer gelijk, maar verloren deze remises allemaal op uitdoelpunten.

Play-offs gemist

Extra zuur is het feit dat de club uit Waalwijk op de 15e plaats eindigde en op basis van doelsaldo niet naar de play-offs mocht. Had RKC drie punten extra gehad, waren zij ruim boven de streep geëindigd en met een 12e plaats naar de play-offs doorgestroomd. Heerenveen was dan het kind van de rekening geworden en zou met een 15e plaats buiten de boot vallen.

De nummers 1 en 2 hadden geen last van de regel omtrent uitdoelpunten en eindigden op dezelfde plek als wanneer de regel er niet was geweest. Zowel Ajax als Heracles had één punt extra gehad, maar dit zou geen invloed hebben op de stand. Vitesse, FC Utrecht, FC Emmen, Willem II, ADO Den Haag én Willem II wonnen allemaal twee keer op basis van uitdoelpunten, wat direct ook het hoogste aantal is.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de uitgoals afgelopen seizoen geen gigantisch invloed op de eindstand hebben gehad. Enkel RKC liep een aantal cruciale punten mis, maar over het algemeen had het weinig verschil gemaakt. Komend seizoen experimenteert de organisatie zonder uitgoals om daarna te evalueren wat het beste format is. De eerste speelronde begint maandag 2 maart om 17:00 op het YouTube-kanaal van de eDivisie.

Eindstand eDivisie 2019/2020 zonder uitdoelpuntenregel

1. Ajax (-)
2. Heracles Almelo (-)
3. FC Groningen (+1)
4. Vitesse (-1)
5. VVV-Venlo (-)
6. Feyenoord (+2)
7. Fortuna Sittard (-1)
8. FC Utrecht (+1)
9. FC Emmen (-2)
10. PSV (-)
11. PEC Zwolle (+3)
12. RKC Waalwijk (+3)
13. Willem II (-2)
14. ADO Den Haag (-2)
15. Heerenveen (-2)
16. AZ (+1)
17. FC Twente (-1)
18. Sparta Rotterdam (-)