Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Senioren scheppen ouderenwoning liever zelf

ONZE ZORG - Dankzij de vele reacties en verhalen van deelnemers aan de zorgenquête krijgen we een steeds beter beeld van vragen en wensen. Dat leidde ook tot een verhaal over ouderenwoningen

Het verhaal laat zien dat steeds meer senioren zelf hun wonen willen organiseren, als straks de huidige woning te groot of te onhandig geworden is. Het bejaardenhuis is immers steeds minder een alternatief. Woongroepen voor ouderen zijn in opmars.

Thuishuisproject
Een van de initiatieven die wordt belicht is het zogeheten Thuishuisproject van Jan Ruyten. Hij werd daartoe geïnspireerd door zijn vader, die op latere leeftijd een aantal vrienden in huis wilde nemen om zich van een gezellige oude dag te verzekeren. Ruyten: ,,Ouderen, waarvan de kinderen uit huis zijn en die mogelijk ook nog eens een partner kwijt zijn geraakt, lopen een groot risico te vereenzamen. Ze wonen nog zelfstandig, maar missen aanspraak. Daarom heb ik het concept Thuishuis ontwikkeld. Dat is een gewoon huis in een straat waar circa 5 tot maximaal 7 mensen van 60+ met elkaar onder één dak wonen.

'Studentenhuis voor senioren'
Een studentenhuis voor senioren, zeg maar. Hoewel een stukje luxer. De bewoners hebben een eigen woonkamer, slaapkamer en een badkamer met toilet. Ze delen een keuken, een woonkamer, een hobbyruimte, logeerruimte en bij voorkeur een tuin. Deze vorm van wonen voorkomt dat mensen vereenzamen, terwijl de zelfredzaamheid aanzienlijk wordt vergroot.’’

Het gaat daarbij om sociale huurwoningen, voor mensen dus met een relatief laag inkomen (tot 34.000 euro per jaar). Inmiddels zijn er twee gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. In Harderwijk, Woerden en Tubbergen zijn Thuishuizen in voorbereiding. Ruyten heeft in 30 andere plaatsen onderzoeken naar de haalbaarheid van een Thuishuis uitgevoerd. Allemaal met succes.
Zie ook: www.thuishuis.org

Woonwijk Noorderhaven Zutphen
Een ander initiatief is de nieuwe woonwijk Noorderhaven achter het station in Zutphen. Daar begint in 2016 de bouw van een woonwerkgemeenschap met de naam ‘De Derde Fase’. Het gaat daarbij om 56 huurwoningen, waarvan 16 in de vrije sector, 43 koopappartementen en een cluster van 45 zorgwoningen. Het geheel wordt aangevuld met diverse huiskamers, logeerkamers, ateliers en een grand café. Ook is er een gemeenschappelijke tuin.

Volgens Brenda Reyne, voorzitter van de in 2012 opgerichte Coöperatie Ubuntuplein (zo heet de wijk straks) is de financiering nagenoeg rond. ,,We willen een woongemeenschap realiseren, waarin je zinvol oud kunt worden. Dat kan door actief bezig te blijven, je talenten te ontwikkelen, anderen bij te staan, elkaar te inspireren.

Zorg voor elkaar
Van de bewoners verwachten we dat ze één dagdeel per week actief zijn voor de gemeenschap. Dat kan op tal van fronten. Door zaken te organiseren, boodschappen te doen voor een ander, voorlezen, in de tuin werken.
We gaan ook werken met een maatjesproject. Bewoners worden aan elkaar gekoppeld. En nemen het voortouw om zorg te organiseren als het maatje bijvoorbeeld ziek is. Zorg voor elkaar, zowel geestelijk als fysiek, is belangrijk. Al laten we natuurlijk de medische zorg aan professionals over. En we respecteren natuurlijk ook de privacy van mensen. We zijn een woongemeenschap, geen commune.’’
​Zie ook: www.derdefase.org

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement