Familie bekijkt de foto's met de herinneringen aan Roel Nijenhuis.
Volledig scherm
Familie bekijkt de foto's met de herinneringen aan Roel Nijenhuis. © Kevin Hagens

Suzanne verloor haar vader, maar kreeg tegelijk een zoon na de aanslag in Apeldoorn

Suzanne Leliveld-Nijenhuis (38) verloor haar vader Roel tien jaar geleden door het Koniginnedagdrama. Een paar uur na zijn overlijden begon de zwangerschap van de inmiddels 9-jarige Nico.

'Mijn vader is pas een dag na de aanslag, op 1 mei, overleden. Die dag ben ik een bloemetje gaan brengen bij De Man met Twee Hoeden, het monument schuin tegenover De Naald. Toen ik daar stond, voelde ik iets aparts in mijn buik. Het bleek het begin van de zwangerschap van onze Nico. Ik voelde daar de innesteling. Dat klopt ook precies met de echofoto's. Heel onwerkelijk!

Helemaal omdat we al tweeënhalf jaar bezig waren om zwanger te worden. Bijna niemand wist dat, ook mijn vader niet. Toch ben ik ervan overtuigd dat hij ervoor gezorgd heeft dat het gelukt is. Ik heb ook altijd al wel het idee gehad dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar sinds mijn vader overleden is, weet ik het zeker. Ik merk het aan zoveel dingen.

Toen mijn man, die ook Nico heet, en ik in 2015 trouwden bijvoorbeeld. Nadat de trouwauto moest remmen bij De Naald, viel het bruidsboeket van de motorkap. Precies op de plek waar mijn vader overleden is. Een ander moment vond plaats in de week nadat mijn vader is overleden. Toen kwam de koninklijke familie hier thuis op bezoek. Ik vroeg of ik met Willem-Alexander en Máxima op de foto mocht. 'Ben je zwanger?', vroeg Máxima. 'Niet dat ik weet', antwoordde ik. Of ze hooggevoelig is weet ik niet, maar haar gevoel bleek dus te kloppen.

Gelukkig

De zwangerschap was heel dubbel. Voordat we bekend hadden gemaakt dat er een kleine op komst was, keken mensen ook vreemd op. 'Suus is net haar vader kwijtgeraakt, maar ze ziet er gelukkig uit'. Ze vonden me heel sterk. Dat ben ik ook wel, maar ik kreeg dus hulp van binnenuit.

Na de dood van mijn vader heb ik heel veel moeten regelen. Iedereen kwam hier over de vloer. Voor het grootste gedeelte werd ik geleefd. Ik had nooit echt een momentje voor mezelf. Pas toen ik met zwangerschapsverlof ging, kon ik er enigszins van genieten.

Na de bevalling zat Máxima nog steeds in mijn achterhoofd. We hebben een geboortekaartje van Nico gestuurd en kregen daarna een megagrote bos bloemen. Bij de herdenkingsbijeenkomst van 29 april 2010 was Máxima ook aanwezig. Daar heeft ze met kleine Nicootje in haar armen gestaan.

Op de foto daarvan zijn we heel erg trots. Laatst had Nico op school een Ik-doos gemaakt. Toen heeft hij die foto ook laten zien. Eerst had hij er niks bij verteld. Maar nadat er vragen kwamen, heeft hij de volgende dag het verhaal van 'opa Lucht' verteld. Hij en zijn zusje Robin van zeven weten ook overal van. Dat hebben we ze in de loop der jaren spelenderwijs bijgebracht.

Kribbig

Ze merken wel dat ik rond Koningsdag altijd wat kribbig en gespannen ben. Naar de herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden ga ik ook niet. Daar zie ik te veel tegenop. Mijn tante gaat. Wij gaan een dagje uit met de kinderen. Dat doen we elk jaar. Wel wil ik nog even bij de herdenking in de Grote Kerk gaan kijken. Daar worden ook dingen tentoongesteld en daar ben ik erg nieuwsgierig naar."

Suzanne Leliveld-Nijenhuis met Nico.
Volledig scherm
Suzanne Leliveld-Nijenhuis met Nico. © eigen foto