Volledig scherm
Edelherten in de Oostvaardersplassen © ANP

1830 edelherten moeten dood in de Oostvaar­ders­plas­sen: veel meer dan gedacht

In het gebied Oostvaardersplassen, tussen Almere en Lelystad, moeten veel meer edelherten dood dan eerder gesteld. In totaal zouden zo’n 1830 exemplaren van het evenhoevige zoogdier moeten worden afgeschoten om het gewenste ‘evenwicht’ terug te brengen. In het natuurgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen leven te veel grote grazers. Eerder werd gesteld dat zo'n duizend edelherten zouden moeten worden afgeschoten.

Staatsbosbeheer heeft recentelijk met behulp van een helikopter het aantal grote grazers in het gebied geprobeerd te tellen. Naast edelherten leven in de Oostvaardersplassen ook heckrunderen en konikpaarden. Uit de telling zou zijn gebleken dat er veel meer grote grazers leven dan gedacht. Waar Staatsbosbeheer in het voorjaar uitging van zo'n 1470 edelherten, zijn er nu zo'n 2320 geteld. Dat heeft Staatsbosbeheer bekendgemaakt.

Afschot

Dat er te veel grote grazers rondlopen in de Oostvaardersplassen, was al eerder vastgesteld. In juli van dit jaar besloten de Provinciale Staten van Flevoland dat het aantal dieren praktisch moest worden gehalveerd. In september is vervolgens bekendgemaakt hoe dat moet gaan gebeuren. In totaal 490 edelherten mogen blijven, conform een eerder advies van een commissie onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Pieter van Geel. De dieren worden afgeschoten omdat er geen andere oplossing zou zijn voor het terugdringen van het aantal grote grazers.

Ook een groot aantal konikpaarden verlaat het gebied. Dat zou nodig zijn om het vogelreservaat, wat de Oostvaardersplassen van oorsprong is, te herstellen. De 160 boventallige paarden - er mogen er 450 blijven -  moeten  worden gevangen en worden verhuisd naar andere landen. De ongeveer 200 heckrunderen blijven gespaard - zij mogen blijven. De populatie runderen is eerder te klein dan te groot, dus daar is ingrijpen niet aan de orde. 

Rechtszaak

Of Staatsbosbeheer kan beginnen met het afschieten van de dieren hangt af van een rechtszaak die maandag dient in Lelystad. Zes natuurorganisaties willen dat de rechter het afschot verbiedt, omdat er volgens hen andere oplossingen zijn voor het overschot aan grote grazers.

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

Flevoland