Volledig scherm
Heckrunderen (voorgrond) en konikspaarden. © ADN Beeldredactie/Wim van der Tuin

Activisten Oostvaardersplassen later voor de rechter

UPDATEDe zaak tegen drie actievoerders tegen het vermeende dierenleed in de Oostvaardersplassen  is uitgesteld. De rechtbank wil eerst meer getuigen horen. 

De drie zijn in juli van dit jaar opgepakt bij het boren in een damwand aan de Praamweg in Lelystad. De man en de twee vrouwen wilden zorgen voor meer water voor de grote grazers, omdat het volgens hen zo droog was in het natuurgebied.

Een van de opgepakte vrouwen ontkent dat er vernielingen zijn aangericht, maar volgens de politie is het drietal op heterdaad betrapt. De drie behoren tot de groep die al sinds begin van dit jaar actievoert tegen het dierenbeleid in het Flevolandse natuurgebied. De vrouwen zamelden onder andere hooi en stro in om de edelherten, konikpaarden en heckrunderen bij te voeren, toen dat volgens gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer nog niet nodig was.

Hekken vernield

In die tijd zijn ook hekken rondom het gebied vernield, waardoor edelherten de snelweg A6 op konden lopen. Boswachters van Staatsbosbeheer en de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek ontvingen ernstige bedreigingen. Justitie verdenkt daar onder andere de gearresteerde man van.

De politierechter  die zich dinsdag over de zaak zou buigen, wil eerst vier getuigen horen. liet de rechtbank in Lelystad maandag weten. Het horen van de getuigen gebeurt op verzoek van de advocaat van de 57-jarige man en een 54-jarige vrouw. Het Openbaar Ministerie verdenkt het drietal van ,,strafbare feiten rondom de protesten op de Oostvaardersplassen.''

Bedreigingen

In die tijd zijn ook hekken rondom het gebied vernield, waardoor edelherten de snelweg A6 op konden lopen. Boswachters van Staatsbosbeheer en de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek ontvingen ernstige bedreigingen. Justitie verdenkt daar onder anderen de gearresteerde man van.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak opnieuw voor de politierechter komt.

Flevoland