Volledig scherm
Scheidend burgemeester Van Maaren in klederdracht. © Foto Freddy Schinkel

Afzwaaiend burgemeester Urk duikt (eindelijk) op in klederdracht

Het is hem meerdere keren gevraagd, maar elke keer bedankte hij vriendelijk: burgemeester Pieter van Maaren wilde zich niet in de Urker klederdracht steken. Tot zaterdag. 

,,Ik vind het meer iets voor de echte Urkers, als burgemeester moet je wat afstand houden’’, vindt Van Maaren. Nu hij bezig is aan zijn laatste dagen op Urk, kan het wél, meent hij. En zo loopt hij zaterdag met zijn wethouders door het dorp in de authentieke Urker dracht. Net als een groep andere Urkers en zo’n 20 klederdrachtgroepen elders uit het land. Het vissersdorp is gastheer van de tweede Nationale Dag van de Klederdracht. Voorafgaand aan de parade, geeft elk gezelschap een demonstratie. 

  1. Urker leraar ontrafelt geschiedenis van dienstmeisjes, wie helpt hem?
    PREMIUM

    Urker leraar ontrafelt geschiede­nis van dienstmeis­jes, wie helpt hem?

    Als kind kwam Arjan Baarssen wekelijks over de vloer bij zijn overgrootmoeder, maar over haar jonge jaren als dienstmeisje in Amsterdam spraken ze nooit. Na haar dood ontrafelde de Urker geschiedenisleraar de historie van zijn eigen overgrootmoeder (bessien) Lumme, maar hoe zat het eigenlijk met al die andere Urker meisjes die in de jaren 20 van de vorige eeuw de kost verdienden als dienstbode in een grote stad?

Flevoland