Volledig scherm
Bitcoin © Pixabay

Apeldoornse verdachte bitcoin-oplichting weer vrij

De 33-jarige Berry van M., verdachte van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen,  is weer op vrije voeten. De Apeldoorner heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) investeerders in zijn Lelystadse bitcoinbedrijf voor dik twee miljoen euro opgelicht; het geld ging op aan luxe-goederen. 

Van M. was maandag opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD. Volgens een woordvoerster van het Functioneel Parket heeft het OM de rechter niet gevraagde om Van M. langer in voorarrest te houden. ,,Waarschijnlijk is er voldoende uit het verhoor gekomen tot nu toe en langer vasthouden voor verhoor is dan niet nodig.’’ Ze benadrukt dat hij nog verdachte is en beschikbaar moet blijven voor verder verhoor. 

Vrije voeten

Zijn advocaat stelt dat Van M. maandag alweer op vrije voeten is gesteld en dinsdag weer is teruggekomen voor verder verhoor. Over wat hij verklaard heeft wil de advocaat nu nog niets kwijt. 

Rendement

Van M. begon in 2017 met zijn bitcoinbedrijven (hij had twee BV's).  Geïnteresseerden konden computers kopen voor het delven van bitcoins. Van M. beheerde die computers en beloofde investeerders een rendement van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningcomputer niet terug kregen, deden meerdere investeerders aangifte bij de politie. De FIOD en politie hadden Van M., die zijn bedrijven failliet zag gaan, al langer op het oog. Ze deden op 21 november 2018 al een inval in een woning en een bedrijfspand. 

Flevoland