Volledig scherm
Het gaat goed met de visindustrie op Urk, en dat vertaalt zich in mooie groeicijfers wat betreft het aantal banen. Foto archief Erna Lammers

Banengroei Flevoland torent boven landelijke cijfers uit

FLEVOLAND - Het aantal banen in Flevoland is in 2016 met 3600 gegroeid. Dat betekent een toename van het aantal banen met 2,1 procent. Het is de grootste groei sinds 2008. In heel Nederland lag de banengroei op een half procent.

Dit blijkt uit een werkgelegenheidsonderzoek van provincie Flevoland, die drie jaren van afname van het aantal banen en een jaar van stabilisatie achter de rug heeft.

Dienstverlening
Het aantal banen in de Noordoostpolder steeg in 2016 met 3,5 procent ten opzichte van 2015. De groei was met name merkbaar in de zakelijke dienstverlening (zoals uitzendbureaus) en de industrie.

"Dat we economisch weer in de lift zitten, merken we aan de verkoop van bedrijfskavels en de vestiging van nieuwe bedrijven. Het is mooi dat dat beeld bevestigd wordt door dit onderzoek. Helaas werden wij deze week ook geconfronteerd met het faillissement van Damm Deuren. Hopelijk is er voor die medewerkers ook een positieve ontwikkeling, bijvoorbeeld door een doorstart", zegt wethouder Hans Wijnants.

Trots
Van alle Flevolandse gemeenten toonde Urk de grootste banengroei: 9 procent. Deze is vooral toe te schrijven aan de industrie (waarvan 80 procent visverwerking) en de uitzendbranche. De grootste daling is zichtbaar in de gezondheidszorg.

Wethouder Geert Post is trots op de groeicijfers. "De gemeente Urk heeft altijd een sterke economie gehad met een relatief lage werkloosheid. Dat Urk met deze groeicijfers hier provinciaal zo sterk bovenuit springt, is uniek. Ook de hoge arbeidsmoraal en de jonge beroepsbevolking op Urk dragen bij aan dit succes."

André de Vries, manager van de Bedrijvenkring Urk en de Vereniging van Visgroothandelaren, herkent zich in de mooie groeicijfers: "In de visindustrie gaat het goed. De vraag naar vis stijgt waardoor ook de verwerkings- en koelcapaciteit van de visverwerkende industrie toeneemt. Dit leidt tot extra vraag naar flexibele arbeidskrachten. In de maritieme sector zien we ook een toename van werkzaamheden, maar dat vraagt weer meer technisch gekwalificeerd personeel."

In de gemeente Dronten groeide het aantal banen sinds 2007 met acht procent. In Lelystad met slecht twee procent. In de provinciehoofdstad is de laatste jaren sprake van een daling.

De stijging van het aantal banen in Flevoland het afgelopen jaar is met name te danken aan bestaande bedrijven. Die zorgen voor 3100 nieuwe banen. Nieuwe bedrijven voor 500

Flevoland