De prefab-woningen van Slokker kwamen dit jaar onder vuur te liggen na gebreken.
Volledig scherm
De prefab-woningen van Slokker kwamen dit jaar onder vuur te liggen na gebreken. © Ruben Schipper

Bouwbedrijf Slokker uit Zeewolde past vloeren aan van veelbesproken prefabwoningen

Het Zeewolder bouwbedrijf Slokker Innovate heeft na vele klachten het vloerontwerp van haar prefabhuizen aangepast. Voor alle gebouwde woningen experimenteert Slokker met extra steunpunten onder de losse vloerdelen om trillingen op de beganegrondvloer te dempen.

Dat zegt Jan Dijs van moederbedrijf Slokker Beheer. Kopers van de zogeheten Spaarhuis-woningen van Slokker in Ede, Apeldoorn, Zeewolde en Culemborg deden in maart in de Stentor hun beklag over de kwaliteit van de Spaarhuis-woningen, de vele oplevergebreken en de afhandeling van de klachten door Slokker.

Verzakte, oneffen en trillende beganegrondvloeren vormden een van de grootste problemen. Ook klaagden kopers over scheve kozijnen, lekkages, te hoog energieverbruik en slechte oplevering. Er werden Kamervragen over de woningen gesteld en corporatie SallandWonen besloot een afspraak over bouw van twintig van deze huizen af te blazen.

Steunpunten

Volgens Slokker is afgelopen maanden in een woning in Ede geëxperimenteerd met een onder de vloer aangebrachte voorziening om de trillingen te dempen en was dat ook een succes. Die oplossing kan echter niet overal worden toegepast. Daarom heeft Slokker nu op het fabrieksterrein in Zeewolde in een aantal proefopstellingen alternatieven getest, met extra steunpunten onder de verschillende betonplaten die samen de begane grondvloer vormen. In hoeverre die oplossingen worden toegepast bij woningen van de tientallen klagers is nog onduidelijk.

In Zeewolde vervangt Slokker in twee straten met prefabwoningen eind deze maand alle voordeuren; kopers klaagden dat deuren krom waren en niet goed sloten. Volgens Slokker is sinds begin april 75 procent van de openstaande klachten van de tientallen huizenbezitters in Apeldoorn, Ede, Zeewolde en Culemborg opgelost. Wanneer alles is afgehandeld, is nog niet te zeggen. Slokker stelt voor alle kosten voor oplossingen zelf op te draaien.

Ontwerp

Slokker zegt dat er ook maatregelen zijn getroffen om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo is niet alleen het ontwerp van de beganegrondvloer gewijzigd, maar zijn ook de dakovergangen en aansluitingen van de verschillende bouwelementen verbeterd. Voorts is volgens Slokker de kwaliteitscontrole tijdens productie en afbouw verbeterd. 

Flevoland