Volledig scherm
De garnalenkotter op Urk zond om 5.45 uur een noodsignaal uit. © ANP

Brancheorganisatie VisNed over vermiste Urker vissers: ‘Onzekerheid is dramatisch’

updateDe schok in de visserswereld is groot na de vermissing van Urker kotter UK165. Brancheorganisatie VisNed spreekt van een ‘dramatisch voorval’. De Urker Vissersbond ‘leeft mee met de familie en bekenden.’

Voorzitter Pim Visser van VisNed,  de federatie van Nederlandse kottervissers,  noemt het weer van afgelopen nacht ‘niet dramatisch'. ,,Maar mooi weer was het niet. Men gaat er nu vanuit dat het schip is vastgelopen vanwege een wrak, al is dat nu nog gissen.” 

De brancheorganisatie betuigt zijn medeleven aan familie van de vissers. ,,De eerste gedachte gaat naar hen. Nog niemand is gevonden. Al die onzekerheid, dat is een drama.” 

Kotters behoren tot veiligste ter wereld

De Urker kotter is een klein schip dat begin van deze week de Noordzee op is gegaan vanuit de haven van Den Helder om naar garnalen te vissen. ,,Onze kotters behoren tot de veiligste van de wereld. Dat een kotter zinkt gebeurt bijna nooit.”

Het wrak van de kotter is gelokaliseerd, maar duikteams van de Kustwacht kunnen er nog niet bij vanwege het slechte weer. ,,De grootste prioriteit is nu het vinden van de opvarenden. Daarna wordt gekeken hoe het wrak erbij ligt en start de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek. Ook wordt gekeken of het en hoe het wrak wordt geborgen.”

De Urker Vissersbond, een andere belangenclub,. laat weten mee te leven met de familie, maar vindt het vanwege de gevoeligheid niet gepast om verdere uitlatingen te doen.

In 2015 ging het ook mis

Het laatste grote incident met een gezonken schip dateert van januari 2015. Dat ging ook om een Urker kotter, de Z-85 (Morgenster). Het schip sloeg om en zonk in het Kanaal tussen België en Engeland. Aan boord waren twee Urkers, een Portugees en een Belg. Niemand overleefde. ,,De kotter voer onder Belgische vlag”, weet Meun. 

Flevoland