Volledig scherm
Windmolens in Flevoland bij Urk. © ANP

Breek verzet tegen windmolens: laat de buurt financieel meeprofiteren

Er komt alleen draagvlak voor honderden extra windmolens op land als de bevolking financieel mee profiteert van de opbrengsten. Dat is nu vaak niet zo. Tot die tijd zal er veel verzet blijven tegen windmolens. Dat stellen experts tegen de Stentor.

Tegen vrijwel ieder windmolenplan in deze regio verzetten omwonenden zich. Ze vrezen voor geluid, slagschaduw en horizonvervuiling. Zo zijn concrete plannen in onder meer Apeldoorn en Zwolle de afgelopen jaren gesneuveld. ,,Tegenover de lasten moeten óók lusten staan”, zegt duurzaamheidexpert Dominique Doedens uit Heeten. ,,Vaak zijn windmolens eigendom van projectontwikkelaars, waardoor de opbrengsten uit de regio wegvloeien. Dat zet kwaad bloed bij inwoners.”

Verkiezingsprogramma's

Toch zullen er de komende jaren honderden windmolens bijkomen in Nederland om de energiedoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Als het aan politieke partijen in deze regio ligt, kan Oost-Nederland daar niet bij achterblijven, blijkt uit de verkiezingsprogramma’s. Ook hier moeten inwoners rekening houden met tientallen extra windturbines.

Om meer draagvlak te creëren moeten windplannen vanuit de bevolking ontstaan, vindt Doedens. Bijvoorbeeld via lokale energiecoöperaties. ,,Als je er bewust voor kiest om enkele windturbines samen te bouwen, waardoor alle winst in jouw dorp of gemeente blijft, ben je natuurlijk blij met elke omwenteling van de wieken.” Hij krijgt steun van voorzitter Jos Pierey van Deventer Energie. ,,In de toekomst gaan we naar een situatie waarin windmolens door lokale coöperaties van burgers worden opgezet.”

Strenge voorwaarden

Participatiebeleid heeft de provincie Flevoland al ingevoerd. Er gelden strenge randvoorwaarden voor ieder nieuw windplan. De belangrijkste is participatie door inwoners. ,,Voorheen werd een aantal mensen heel erg rijk en de rest niet”, zegt een woordvoerder. ,,Zo kon het vroeger gebeuren dat een agrariër een windmolen op zijn land zette en binnen een half jaar in een Porsche reed, terwijl de buurt er tegenaan keek en niet profiteerde.”

In Flevoland zijn er inmiddels meerdere voorbeelden van windprojecten waar de omgeving van profiteert. Ook in het Overijsselse Rouveen worden drie windmolens eigendom van de bevolking. ,,De samenleving wil ook wat van de opbrengst, dat is begrijpelijk want het landschap is van ons allemaal”, aldus voormalig eigenaar Johan van Reel van Spoorwind.

Flevoland windmolenkampioen

Op dit moment telt Overijssel 17 windmolens, daar komen er definitief 12 bij. In Gelderland staan er nu 39 en komen er voor eind 2020 nog 31 bij. In Flevoland staan ruim 600 turbines, waarmee het windmolenkampioen van Nederland is. Ook zijn er tientallen plannen die nog niet definitief zijn.

Flevoland