Volledig scherm
PREMIUM
Lelystad Airport zou aanvankelijk in april 2018 van start gaan als vakantieluchthaven. Inmiddels is de opening al drie keer uitgesteld en wordt het volgens de minister ‘ergens na april 2020'. © ANP

‘Brussel’ akkoord met plan Lelystad Airport, welke hobbels blijven er over?

De Europese Commissie stemt in met het plan voor Lelystad Airport. De opening van de vakantieluchthaven komt daarmee een reuzenstap dichterbij. Toch zijn we er nog niet. Er zijn nog drie hobbels te nemen.

Volledig scherm
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. © ANP

Aan twee jaar gesteggel tussen Den Haag en Brussel komt een einde nu de Europese Commissie de omstreden verkeersverdelingsregel (VVR) voor Lelystad Airport na drie afwijzingen dan eindelijk goedkeurt. Dat blijkt uit een gelekt conceptbesluit dat door de NOS online is gezet. Alle 27 lidstaten van de Europese Unie gaan akkoord met het Nederlandse plan om vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad Airport te verdelen. Door vakantievluchten over te hevelen naar Lelystad, ontstaat op Schiphol meer ruimte voor lucratiever intercontinentaal en zakelijk vliegverkeer. Minister Cora van Nieuwenhuizen reageert behoedzaam op het nieuws. ,,Als het waar is, zou dat fantastisch zijn, maar ik ga geen eieren verkopen voor ik een kip heb.” 

Bronnen bij de Europese Commissie bevestigen dat het besluit voor het eind van de maand naar buiten wordt gebracht, maar willen er inhoudelijk niet op ingaan.

Flevoland