Volledig scherm
Entree van het asielzoekerscentrum in Dronten © Foto Freddy Schinkel

COA gaat feiten rond aangifte verkrachting ‘op een rijtje’ zetten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) erkent dat het de “feiten op een rijtje” gaat zetten na berichten  dat medewerkers van onder meer het azc in Dronten slachtoffers zouden hebben afgeraden aangifte te doen van verkrachting.

De Stentor meldt vandaag dat er twee mogelijke slachtoffers van verkrachting in een opvanglocatie in Dronten en een in een asielzoekerscentrum in het Zuiden van het land zijn. Een van hen, Elya van Vuuren, zegt dat COA-medewerkers hem adviseerden zich stil te houden. LGBT Asylum Support, een instantie die homoseksuele asielzoekers helpt, bevestigt het verhaal. 

Intern kijken

Een woordvoerder van de opvangorganisatie zegt dat er intern gekeken wordt bij de opvang waarover wordt bericht, maar dat de organisatie zich “niet herkent in het beeld. Bij dit soort zaken raden we slachtoffers altijd aan om aangifte te doen. Soms gaan we ook mee naar het politiebureau.”

Aangifte

Ook het ministerie van Justitie benadrukt dat het COA over het algemeen juist aanraadt om aangifte te doen “en daarin het slachtoffer ook begeleidt. Het is aan het slachtoffer zelf om een besluit te nemen over het wel of niet doen van aangifte.”

Overgeplaatst

Daarnaast wordt aan slachtoffers gevraagd of ze in de opvang willen blijven of overgeplaatst willen worden. Vermoedelijke daders worden mogelijk gedwongen overgeplaatst of uit de opvang geplaatst, “naast het aparte strafrechtelijke traject”.

Flevoland