Volledig scherm
Flevolands gedeputeerde Ad Meijer. © ANP

Coalitie zegt vertrouwen in Flevolandse gedeputeerde Ad Meijer op

VVD, D66 en CDA hebben woensdag het vertrouwen in de Flevolandse gedeputeerde Ad Meijer opgezegd. ,,We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de bestuursstijl van de heer Meijer niet aansluit bij de Flevolandse bestuurscultuur", zeggen de drie partijen. ,,Daardoor is het hem niet gelukt om tot een constructieve samenwerking te komen. Wij betreuren dat bijzonder." 

Meijer trad in mei 2017 aan als de opvolger van wijlen Arie Stuivenberg. Hij kwam al snel in opspraak, onder meer vanwege de Energieagenda waarmee hij volgens Provinciale Staten te weinig vorderingen maakt. De kritiek van de coalitie richt zich nu echter vooral op zijn bestuursstijl, die wordt omschreven als 'hoekig en bot' en vooral niet passend bij Flevoland. 

'Wij kunnen niet verder'

VVD-Statenlid Mirjam Smeels-Zechner benadrukt dat de drie coalitiepartijen niet met de persoon Ad Meijer verder kunnen, maar dat de kritiek verder niet gericht is op zijn partij, de SP. ,,Wij kunnen niet verder met de persoon Meijer."

De SP stelt achter de eigen gedeputeerde te blijven staan. Fractievoorzitter Ine de Waal toont zich verrast. ,,Dit hadden we niet verwacht, al wisten we natuurlijk wel dat een en ander speelde." Zij omschrijft Meijer als een hardwerkende gedeputeerde, die open staat voor kritiek en inhoudelijk zijn zaken voor elkaar heeft.

Evenwel zegt De Waal dat een voortijdig vertrek van Meijer niet uit te sluiten is. ,,Maar wij blijven achter onze gedeputeerde staan."

Aan het werk

Ad Meijer zelf laat bij monde van zijn woordvoerder weten het debat volgende week woensdag in Provinciale Staten af te wachten. ,,Tot die tijd is hij gedeputeerde en aan het werk", aldus woordvoerder Anne de Vries. 

Flevoland