Volledig scherm
De verdachten in de drugssmokkelzaak: bemanningslid Dalibor D., bemanningslid Klaas-Jan F., bemanningslid Marcin R., visondernemer Johannes N. en bemanningslid Tiemen Klaas W. © ANP

Cokesmokkelaars Urker kotter jarenlang cel in

De eigenaar en de bemanning van een Urker kotter moeten jarenlang de cel in. Vorig jaar juli probeerden zij bij Harlingen 261 kilo cocaïne aan land te brengen maar ingrijpen van de politie doorkruiste dat plan. 

Urker Johannes N. (31), eigenaar van de kotter, moet vier jaar gevangenisstraf uitzitten. Twee andere Urkers, schipper  Tiemen Klaas W. (39) en bemanningslid Klaas Willem F. (39) kregen respectievelijk drieënhalf en drie jaar celstraf opgelegd door de Amsterdamse rechtbank. Ook de uit Polen afkomstige Marcin R. (42) kreeg drie jaar cel. De hoogste straf (zes jaar cel) was voor de 37-jarige Montenegrijn Dalibor D. die het drugstransport organiseerde. Hij moest de viskotter naar de plek manoeuvreren waar de drugs opgepikt moesten worden.

Bedreigd

De Urkers zouden door mensen uit het Amsterdamse drugsmilieu onder druk zijn gezet om mee te werken aan het opvissen van de pakketten cocaïne, zo bleek tijdens de rechtszaak. Zo zouden eigenaar N. van de boot en zijn familie bedreigd zijn. De rechtbank zegt in het vonnis tegen N.: 'het criminele samenwerkingsverband, dat de invoer van de cocaïne heeft georganiseerd, lijkt de dreiging met het gebruik van zwaar geweld niet te schuwen om een Urker visser en zijn schip onder haar controle te brengen'. Door mee te werken heeft N. de legale visserijwereld verbonden met de illegale handel in harddrugs, maar vanwege de bedreigingen waardoor zijn medewerking werd afgedwongen legt de rechtbank hem een jaar minder celstraf op: vier in plaats van vijf jaar. 

Broodwinning

Ook krijgt N. zijn in beslag genomen kotter terug. Hem zijn schip afnemen zou betekenen dat hij onevenredig zwaar gestraft wordt, zegt de rechtbank, omdat daarmee zijn broodwinning doorkruist zou worden.

Flevoland