De dode zeearend
Volledig scherm
De dode zeearend © Natuurmonumenten

Dode zeearend langs Zwarte Meer stelt boswachter voor een raadsel

De vondst een dode zeearend langs het Zwarte Meer, bij Genemuiden, stelt boswachter Tim Kreetz voor een raadsel. ,,Er is geen schade aan het dier te zien’’, zegt hij. 

 1. Ingekapselde boerderij hart vernieuwde Intratuin Emmeloord
  PREMIUM
  Video

  Ingekapsel­de boerderij hart vernieuwde Intratuin Emmeloord

  Zo trots als een pauw zijn ze op hun vernieuwde tuincentrum aan de Espelerweg in Emmeloord, de neven Stef en Joost Munsterman. Met een glimlach van oor tot oor lopen ze door hun ingrijpend verbouwde zaak, waar de puntjes op de i worden gezet voor de officiële opening, vandaag. Duizend vierkante meter kwam er bij. Met als bijzonderheid: het voormalig ouderlijk huis van Joost staat nu ín de kas. „Met de Intratuin in Elst zijn wij de enige in Nederland die dit hebben.”
 2. Zeearend paradepaardje van het Vogeleiland

  Zeearend parade­paard­je van het Vogelei­land

  De in ons land nog altijd zeldzame Europese zeearend slaat er met zijn machtige vleugels met enige regelmaat grote gaten in het luchtruim. Het is volgens mensen die ze hebben zien vliegen een fantastisch schouwspel. De zeearend wordt niet voor niets de ‘vliegende deur’ genoemd. Van de grote karekiet, in ons land met uitsterven bedreigd, zijn er inmiddels twaalf paren geteld. De hoge rietkragen bieden deze vogels de ideale bescherming. Het Vogeleiland, 40 hectaren bos, riet en grasland in het Zwarte Meer vlakbij Genemuiden, is al tientallen jaren het leefgebied van ruim zestig soorten zang-, riet- en watervogels. Rietgors, zwartkop, tuinfluiter, blauwe reiger, buizerd, havik, aalscholver, blauwborst, baardmannetje, lepelaar, winterkoning, de gevederde kolonie in het Zwarte Meer kent vogels van diverse pluimage.

Flevoland